Ценни са хората, които говорят въодушевено не за успехите, а за грешките, с които са успели да се справят. Мрънкането на урежда работата, каза на среща с пловдивски студенти актрисата Цветана Манева

DSCF7230

„Никога отречена напълно, хвалена и обругавана – грубо и подмолно, аз съм фея, на която й е лесно”. Така представи самата себе си пред пловдивски студенти днес голямата българска актриса Цветана Манева. Една от иконите на българския театър и кино се срещна с младежи от Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите по покана на ректора акад. проф. Димитър Димитров.

„Пристрастна съм към младостта. Ще ви кажа едно – трябва сами да се преборите за себе си“, обърна се актрисата към 150-те пловдивски студенти, препълнили залата, за да се срещнат очи в очи с актрисата, която е почетен професор на Нов български университет. Манева обясни, че счита за несъстоятелно да наречеш себе си професор в театралното изкуство, което е колективно и актьорът е зависим от драматургията, режисьора, колегите си. Пред студентите тя  говори още за увереността на младите хора, ролите в живота и сцената, за нравствените ценности, които днес трябва да са двигател днес, и цитира Шекспир: „Духът на мисълта е в краткостта”.

DSCF7223

„Борбата е трудна и дълга. Ако времето се е озъбило, така че посредствеността печели комплименти и ни задушава, значи, че сме пропуснали възможността за консолидация помежду си. Няма страшно да сгрешиш, но признай грешката и се изправи веднага. Ценни са хората, които говорят въодушевено не за успехите, а за грешките, с които са успели да се справят. Мрънкането на урежда работата”,  разсъждава още актрисата.

На многобройните въпроси как да възпитаваме собствените си деца, актрисата и и преподавател отговори: „Съмнявам се в честната борба днес. Има разминаване на ценностите. Понятия като всеотдайност, себеотрицание, отдаденост, патриотизъм, състрадание днес са лишени от значение. Тези думи изчезват и с какво ги заменяме? Не се знае, но нови ценности няма”, бе провокацията към младите хора в аудиторията.