Причината е двойка за годината и неуспешна поправка, показва справката на Регионалното управление на образованието

186 зрелостници от Пловдив и областта не са допуснати до държавните зрелостни изпити, тъй като имат двойка за годината и след това не са успели на поправката. Изпитите за повишаване на оценката се провеждаха до днес, за да се даде шанс на максимално повече 12-класници да се явят на утрешния изпит.

182-ма няма да могат да се явят утре на първата задължителна матура по български език и литература, а други четирима – на втората матура по избираем предмет от профилиращите на 20 май.

3946 зрелостници се очакват на ДЗИ по български, каза началникът на Регионалното управление на образованието Антоанета Пакова. Днес директорите раздадоха служебните бележки за допускане, на които е посочено в кое училище 12-класникът е разпределен да положи матурата. Макар че протестите на превозвачите са планирани след 9 часа и не би следвало да попречат на придвижването, Пакова посъветва да бъде предвидено достатъчно времето за стигане до изпитните зали. Всички зрелостници трябва да са заели местата си най-късно до 8 часа, а квесторите трябва да са в училищата до 7,30 часа.

Мобилните устройства се предават на входа на залите, в които има видеонаблюдение. Зрелостниците пишат само с черна химикалка и не оставят никакви знаци, за да не бъде анулирана работата им.

Справка с базата данни на РЗИ показа, че в Пловдивска област няма нито един болен или карантиниан заради Ковид 19 зрелостник.