Директори на училища са принуди да взимат нестандартни решения, за да ориентират кандидат-седмокласниците, на които предстои да се записват в гимназиите, в които са приети. Припомняме, че утре ще бъдат обявени резултатите от първо класиране за профилираните и професионалните гимназии, както и за средните училища.

Уличните летни ремонти, които са блокирали града обаче, изключително много затрудняват движението. Затварянето на основни кръстовища и булеварди е причина и за променени маршрути на доста от автобусните линии, което ще превърне в кошмар придвижването на родители и ученици, които трябва да подават документи за записване или за участие на второ класиране в училищата, в които са класирани.

За да ориентира бъдещите ученици и родители за временните маршрути към сградата на училището поради ограничения достъп в резултат на ремонтните дейности на Голямоконарско шосе, директорът на Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника инж. Людмила Ганчева поръчала специални винили, които указват разстоянието за придвижване пеша и с автомобил до входовете. На други от указателните табели със стрелка е обозначена посоката към училището.

Пред Централна гара част от бул. “Христо Ботев” е затворен за движение. Транспортът към “Тракия” и “Изгрев” не е спрян, но с указателни табели трафикът се отбива и преминава през паркинг зад спирката на автобусите. Новата спирка на градските рейсове е изместена до входа на гарата. Заради ремонта ул. “Иван Вазов” и булевардите “Руски” и “Васил Априлов” вече са затворени в участъка до кръговото кръстовище. Променени са маршрутите на 8 автобусни линии, създават се нови спирки и се отварят за движение улици, които до този момент бяха блокирани от ремонти.

Новост

Днес от община Пловдив обявиха, че 250 автобуса предстои да бъдат оборудвани с устройства, които ще дадат възможност хората да зареждат транспортни карти или да заплащат с дебитни или кредитни карти. Фирма “Тикси“ спечели обществената поръчка за 14 млн. лв. с ДДС, която обхваща и платеното паркиране в “синя зона” и паркингите в града. На контрольорите ще бъдат предоставени ръчни устройства, които ще правят проверка на редовността на пътниците в автобусите. През септември трябва да започне поетапно внедряване на системата и обучение на служителите. Догодина през юни тя трябва да работи и да е интегрирана по всички линии.

За паркиране и билети в градския транспорт ще може да се заплаща и през приложение в телефона. То ще дава допълнителна полезна информация за най-близки те паркинги, зарядни станции , ще има възможност и за абонамент. Идеята е да се сложи край на опашките за закупуване на карти от ученици и пенсионери от гишетата, тъй като ще може да се зареждат от разстояние.