Божидар Чергаров разказа за трудностите и осъществените мечти пред учениците от литературния клуб към ОУ „Д-р Петър Берон“

Увреденото зрение не е причина да се откажеш от мечтите си. Силата на човешкия дух е безгранична. В това увери учениците от литературния клуб към ОУ „Д-р Петър Берон“ незрящият писател Божидар Чергаров. Той гостува в училището по покана на Ученическия съвет, за да представи дебютната си книга „Сънищата на слепеца“. Сборникът съдържа шест разказа, в които героите се изправят пред различни морални и етични дилеми, взимат трудни решения и поемат отговорности. Всички истории обаче завършват с вярата в силата на доброто.

Учениците получиха съвети за творческо писане, чуха интересни и вдъхновяващи истории, разбраха повече за брайловото писмо, обсъдиха с автора трудностите, които срещат хората с увредено зрение в градската среда и как те могат да им окажат подкрепа. Божидар обясни, че белият бастун е най-надеждно средство за придвижване на незрящите, защото той дава информация и на околните.

Специалният гост разказа, че е положил огромни усилия и е преодолял десетки препятствия, но вече има диплома за бакалавър по специална педагогика и магистратура по превантивна по педагогика от Пловдивския университет, при това с отличен успех. През 2017 г. той успява да изкачи 2150-метровия връх на планината Немрут (Турция) и да изпее емблематичната родопска песен „Девойко, мари, хубава”. Работи в Центъра за социална рехабилитация на хора със зрителни затруднения в Пазарджик.

„Увреденото зрение не бива да е оправдание да пренебрегнеш таланта и да реализираш амбициите си, така че никога не се отказвайте да сбъдвате мечтите си“, обърна се той към децата, разказвайки за бъдещите си проекти, свързани с литературата и музиката.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.