"Обичайте се, мили хора", призова с песен от сцената незрящата Мартина Куртева.
“Обичайте се, мили хора”, призова с песен от сцената незрящата Мартина Куртева.

Незрящата певица Мартина Куртева и флейтистът Явор Ангелов, който е само с периферно зрение, обраха овациите на днешния концерт на Ресурсен център Пловдив във Военния клуб. Шестокласничката от ОУ „Яне Сандански” изпълни популярната песен „Молитва за обич”, а седмокласникът от Музикалното училище изсвири Соната за флейта на Хендел.

„Когато диагностицираха детето, че има само периферно зрение, целият свят за мен се срути. Бях студентка четвърти курс „Български език и история”, но прекъснах и записах „Специална педагогика”. Въпреки преподавателите да ме убеждаваха, че се качвам от кон на магаре. Качих се на това магаре и вече 9 години с колегите от Ресурсния център помагаме на децата със СОП да се почувстват равностойни и успешно”, сподели емоционално от сцената майката на Явор – Гергана, която е и ресурсен педагог.

Благодаря на колегите, че вече 9 години вървим ръка за ръка, каза майката на Явор - Гергана.
Благодаря на колегите, че вече 9 години вървим ръка за ръка, каза майката на Явор – Гергана.

Десетки деца от Пловдив, Карлово и Кричим, интегрирани в масовото училище, показаха певчески и танцувални умения. Рецитираха „Аз съм българче”

„Фактът, че 9 години продължаваме напред, децата са тук, заедно с родителите, означава, че е успешен моделът за интеграция в масовото училище.  Няма как да кажем, че всичко е идеално. Повечето деца нямат проблеми с интеграцията, проблемите идват от страна на възрастните”, сподели директорът на центъра Катя Стоилова, която връчи грамота на всеки от участниците.

37 деца със СОП се явяват на утрешното външно оценяване по български език.

DSCF5593