Отличникът по специална педагогика ще става ресурсен учител, работи в пазарджишка фондация в помощ на слепите
Снимка0431
 
Със завиден успех 5.88 завърши бакалавърската си степен по специална педагогика незрящият студент в Пловдивския университет Божидар Чердаров. Отличникът получи дипломата си, в която има 36 шестици, от ректора на висшето училище проф. Запрян Козлуджов. Освен китапа за висше, той бе удостоен с грамота и медал. Амбициозният младеж се готви да запише и магистратура, тъй като амбицията му е да стане ресурсен учител.
На въпрос как се е справял със студентството, той обяснява, че на лаптопа му е инсталирана специална програма, която позволява да се прави запис в радиус от 4 метра. Така записвал в МРЗ формат лекциите, а като се прибере вкъщи ги прослушвал и си конспектирал най-важното на брайл. По всички дисциплини се явявал на устни изпити.
“Смея да кажа, че съм си заслужил оценките. Тройка винаги могат да ти пишат, но шестица по милост – не. Дори веднъж заплашиха да ме изгонят от залата, тъй като ме хванаха да подсказвам. Но как да откажа на колегите, които толкова са ми помагали”, разказва незрящият студент.

Още преди да вземе дипломата си, Божидар се явил на конкурс за работа във фондация “Съпричастие”- Пазарджик” и веднага след интервюто получил назначение. Фондацията, в която сто процента от служителите са незрящи, помага на хора със същата съдба да добият компютърни умения, да се придвижват и да се интегрират по-лесно в  обществото. “Водим ги дори на бодибилдинг и туризъм”, добавя Божидар.

Слепият младеж има и друго амплоа – изкарал е курс за масажи, така че вече може да заработва допълнително и с тези си умения. Освен това е преминал курс по проекта “Глобални библиотеки”.