С награди за най-редовни посетители на Детския отдел се сдобиха също 4-годишният Валери Иванов и Антон Луканов от ОУ „Петър Берон“

Каролин е само на година и пет месеца, но има карта за Детския отдел на Народна библиотека „Иван Вазов“, а днес получи първата си награда, и то за читател на годината. Невръстното момиченце и сестра му Виктория, която е на 4, бяха първите отличени на церемонията „Читател на годината“ в годината. Гости на събитието в рамките на фестивала „Пловдив чете“ бяха деца от мрежата читателски клубове „Бисерче вълшебно“ от Пловдив, Панагюрище, Попово, Златица, Русе и София.

„За нас това означава, че сме на прав път като родители“, благодари за двете торби с книги, които сестричките получиха като подарък, майката Деница Кристиянова. Тя не пропуска седмица, в която да заведе децата си в библиотеката. Трите са сред редовните посетители на заниманията по проекта „Бебеландия“. Виктория се озовала в бибилотеката още като бебе, където започнали да й четат приказки. Докато била бременна с Каролин, Деница не спряла да посещава детския отдел, така че малката започнала да слуша приказни истории още преди да се е появила на бял свят.

„Докато приготвям вечеря, те просто си взимат книжките и започват да ги разглеждат. Привикнали са и за тях това не е нещо необичайно, а напротив. Всеки ден четем. Страшно много обичаме да пътуваме, но независимо в коя част на света се намираме, задължително носим книги със себе си“, разказва Деница.

Вики обожава поредицата за костенурчето Франклин. Заедно с него се научила да брои от 1 до 10 и да си връзва обувките. С огромен интерес разглежда енциклопедиите за животни, а вчера изненадала баща си с въпроса как са изчезнали динозаврите. Обожава да реди пъзелите от книжката за Дора Изследователката.

Библиотекарите похвалиха двете сестри, че връщат заетите книги навреме, при това в изряден вид.

Награда за най-четящо дете получи и Валери Иванов. 4-годишното момченце също е сред най-редовните посетители на детския отдел. Заедно с майка си. Фен е на триизмерните книги за природата. За втора поредна година получава отличие за читател номер едно.

С награда за редовен читател бе удостоен и 14-годишният Антон Луконов. Ученикът от ОУ „Петър Берон“ обича класически и съвременни романи, историите на Емил Конрад, книгите на Джоан Роулинг. Лбимецът на библиотекарите от детския отдел бил фен и на историческите четива.

Приза „Чичател на годината“ получиха още доц. Камен Станев от БАН и театроведът Катерина Георгиева.