Първи в училище влязоха най-малките възпитаници на Математическата гимназия - петокласниците.

Санкции за неносене на предпазни средства няма да се отправят към родителите, а към децата, като най-рестриктивната ще е преместване в друго училище, каза просветният министър Красимир Вълчев

Въпреки пандемията от коронавируса официално откриване на учебната година на 15 септември ще има. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев съобщи пред бТВ, че препоръките към училищата е присъстващите в дворовете на учебните заведения да са по-малко. Препоръката е на тържествата да присъстват учениците от първите и осмите класове. За най-малките, които за първи път ще прекрачат школския праг, този ден е дългоочакван. За по-голяма част от осмокласниците тази учебна година ще започне в ново училище, където са се класирали след приемната кампания. Министър Вълчев допълни, че за останалите ученици може да има мини чествания в класните стаи.

Ще бъдат закупени около 80 000 устройства за случаи на преминаване към електронна форма на обучение.

„Няма държава, която да е осигурила устройства на всички ученици и равен достъп. Наситеността с устройства е близо 90%. Затова предвиждаме не за всички ученици, а създаването на нещо като оборотен фонд. Компютрите да бъдат на училищата и при преминаване към обучение в електронна среда да се предоставят на учениците, съответно да има задължение за взаимопомощ между училищата, ако в едно има повече такива деца“, допълни той.

Според прочуване на образователното министерство 80% от родителите искат децата им да са на училище в класните стаи. 16% казват, че трябва да има дистанционно обучение и децата да останат вкъщи.

Новите мерки за учениците в училище са да носят маски в общите части задължително, а в класните стаи – по желание. Децата, които имат здравословни проблеми, като астма, и представят документ от лекар, няма да се налага да носят маски, но ще трябва да са по-рядко в общите части. Вълчев заяви, че санкции за неносене на предпазни средства няма да се отправят към родителите, а към децата, като най-рестриктивната ще е преместване в друго училище.

За учителите маските и шлемовете ще са задължителни навсякъде, особено ако преподават в няколко паралелки и класове.

Вълчев обясни, че за родителите, които имат притеснения, ще се изготвят механизми и те няма да са длъжни да пускат децата си в класните стаи, но ще имат възможност за допълнителни консултации в процеса на електронно обучение. При случай на коронавирус, отделни паралелки или училища ще се преориентират към виртуалната класна стая.

Предвидени са и резервни учители – привлечени най-вече са студенти по педагогика и хора от други области. Министърът призна, че това ще е едно от големите предизвикателства особено когато няма как да се тестват всички преподаватели.