Търсим добрите хора на Пловдив, заповядайте да разкажете историята на ваш близък, приятел или просто човек, на когото се възхищавате. С тези думите ученици от Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника се обръщаха днес към минувачите по Главната и ги приканваха да напишат конкретни имена в специално направена тетрадка. След което даваха грамота с надпис „Най-добрият човек, когото познавам”.

За седма поредна година гимназистите провеждат акцията „В търсене на добрия човек”, съвместно с Националния алианс на хората с редки болести.

Някои се отзовават, други не – зависи кой как е станал тази сутрин, разказват впечатленията си учениците от Пункта на добротата. Повечето от минаващите край стълбите на Каменица махвали небрежно с ръка и отпращали младежите с дежурното: „Нямам време”, без дори да ги изслушват. Не били малко и тези обаче,  които им се радвали и ги поздравяват за инициативата.

Като видим отегчени физиономии се опитваме да ги разведрим, обясниха 9-класници, които тази година се включват за първи път в акцията.

В книгата за благодарност Божидар, Нели и Румяна са определили като най-добрия човек майка си. Гергана Филева пък е посочила своя син. Свещеноиконом Тодор Хаджиев също е в списъка на хората, на които има защо да се благодари.

„Благодарим на Станислав Топалов, защото той носи на гърба си целия четвърти поток от трети курс на Техническия университет”, откровен е Георги Ганчев за своя колега от пловдивския филиал.

Всеки ден има защо да благодарим. Едно „благодаря” е по-ценно и от парична награда, стига ти да се усмихнеш, категорични са тийнейджърите.