Първи стартира Аграрният университет – още на 30 август

Пловдивски висши училища променят графиците за разпределение на учебните занятия за първи семестър на прага на четвърта КОВИД вълна. Повечето вузове изтеглят по-рано старта на новата академичната година, за да изпреварят евентуален пик на заболеваемостта и пореден локдаун.

Първи започват студентите на Аграрния университет, където церемонията по откриването ще бъде още на 30 август. Целта е през септември и октомври да се проведат присъствено поне практическите занятия, ако се наложи превключване към онлайн обучение. По традиция вузът стартира годината на 15 септември, но сега началото на занятията е изтеглено с две седмици. Срокът за подаване на документи за допълнителния прием и попълване на нeзаетите места е от 28 август до 3 септември. Зимният семестър ще приключи до 7 декември, а до Коледа – и сесията.

Университетът по хранителни технологии също се кани да започне по-рано занятия. Обикновено вузът стартира годината в края на септември, но този път откриването е насрочено още за 12-ти. Неслучайно е определено церемонията да се състои в неделя, за да може в понеделник да отворят врати аудиториите и лабораториите.

За пореден път Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство кани студенти и гости на Античния театър за официалната церемония, която ще започне на 13 септември в 10 часа. В същия ден – от 13 часа, стартират и учебните занятия по факултети.

МУ дава старт на занятията традиционно на 15 септември. На церемонията ще бъдат отличени кандидат-студентите, приети с най-висок бал.

“Важно е и утвърждаването на дигитално образователно съдържание, което въведохме при всички учебни дисциплини още през миналата година, принудени от пандемията от КОВИД-19, защото електронните ресурси и облачните технологии ще бъдат неизбежни. За тази цел стартирахме проект за модернизация на учебната дейност, финансиран от МОН, с медицинските университети в София и Плевен, Пловдивския и Тракийския университет. Акцент в него ще бъдат съвместните учебни програми и кариерното развитие на преподавателите за подобряване на уменията им за компютърно-базирани  образователни технологии”, каза ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.

Пловдивският университет провежда изпитите по актьорско майсторство в средата на септември и засега няма по-ранна дата за откриване на учебната година, което обикновено е в последната седмица на месеца или първата на октомври. Приемът на документи за общежитията е от 1 до 15 септември, а резултатите от първо класиране ще бъдат обявени на 17 септември. Настаняването е от 20 до 25 септември. Вторият тур е от 28 до 30 септември.

Във филиала на Техническия университет допълнителният прием е до 18 септември. Откриването вероятно ще е на 20 септември.