Бъдещите специалисти по парково строителство аранжираха зелените площи в двора на гимназията, а учениците от специалност „Архитектурна реставрация“ се демонстрираха иновативни техники в декоративното бояджийство. Това бяха част от събитията, с които бе отбелязан патронният празник на Професионална гимназия по архитектура, строителство и геодезия “Арх. Камен Петков”.

130-годишнината от рождението на арх. Христо Пеев и 100 години от рождението на арх. Пейо Бербенлиев бяха повод за подготвените от 12 ж клас презентации на темата  “Пазители на културното наследство“. Зрелостниците припомниха, че арх. Пеев е известен като най-големия проучвател на възрожденската архитектура в Стария град и автор на легендарната книга „Пловдивската къща през епохата на Възраждането“. Той посвещава живота си на изследователската дейност, като не се занимава само с проучване на възрожденската архитектура, а и с по-далечната пловдивска история, припомниха дванадесетокласниците.

Преподавателят им арх. Теофана Абаджиева ги насочила и към личността на арх. Бербенлиев, който поставя основите на ново направление в архитектурното образование – Опазване на архитектурното наследство. Зрелостниците припомниха, че той е първият председател на Българския национален комитет на ИКОМОС и е сред основателите на международната организация във Варшава, както и участник в приемането на Венецианската харта. Бил е и директор на Института за паметници на културата.

В рамките на празника се проведоха и спортни състезания  – лекоатлетически крос, шахматен турнир, турнири по футбол, народна топка, тенис на маса, теглене на въже и дартс.

Директорът на гимназията инж. Атанаска Вълканова пожела на учениците професионални успехи и присъствено обучение, така че всички заедно да имат повече поводи за творчески изяви и празнуване.