Постигнатото по всеки предмет от свидетелството на 7-класниците ще има тежест при балообразуването

По еднакъв начин ще бъдат оценявани от тази учебна година тестовете от НВО на четвъртокласниците, седмокласниците и десетокласниците. Това става ясно от обнародваните в „Държавен вестник“ промени в Наредбата за оценяване на резултатите от обучението на учениците. Те предвиждат оценките за бъдат записвани в точки, с точност до 0,01, като максималният брой да е 100. Досега четвъртокласниците и десетокласниците можеха да изкарат максимум 50 точки, но те бяха приравнявани по различен начин. За малките ученици в оценка по шестобалната система, за големите – като процент от максималния брой точки.

Тази година за приема след 7 клас ще се използва нова скала за приравняване на оценките от свидетелството за завършено основно образование в точки, предвиждат още промените в наредбата. С нея постигнатото по всеки предмет ще има тежест при балообразуването. Досега се гледаше само дали ученикът има отлична, много добра, добра или средна оценка на документите си за завършен етап или основна степен на образование, за да получат съответно 50, 39, 26 или 15 точки. Така отлично свидетелство за завършен 7 клас носеше 100 точки към бала на кандидат-гимназиста, а когато беше с оценка много добър – 78. Вече ще се гледа и дали са пълни отличници или не. Превръщането на оценките в точки ще бъде по следния начин:

отличен 6 се приравнява на 50 точки;

отличен 5,67 се приравнява на 47 точки;

отличен 5,50 се приравнява на 44 точки;

много добър 5,33 се приравнява на 41 точки;

много добър 5 се приравнява на 39 точки;

много добър 4,67 се приравнява на 36 точки;

много добър 4,50 се приравнява на 32 точки;

добър 4,33 се приравнява на 29 точки;

добър 4 се приравнява на 26 точки;

добър 3,67 се приравнява на 23 точки;

добър 3,50 се приравнява на 20 точки;

среден 3,33 се приравнява на 17 точки;

среден 3 се приравнява на 15 точки.

Същата схема ще се прилага и при допълнителния прием след 4 клас и 10 клас за учениците, които завършват обединени училища.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.