Геймърски мишки и клавиатури, безжични слушалки и чанти за лаптоп за победителите в организираната от СУ „Хр.Г.Данов“ надпревара за програмиране на C#

Десетокласник от Петрич стана абсолютният фаворит на националното състезание по програмиране на компютърния език C#, организирано от пловдивското СУ „Хр.Г.Данов“. 120 гимназисти с интерес към технологиите от цялата страна взеха участие в надпреварата, която се проведе дистанционно в електронна среда. Единственият участник с максималните 100 точки е Кристиян Пецанов от Професионалната гимназия по икономика и туризъм в Петрич. Той програмира хороскоп.

Участието в състезанието бе индивидуално. Според регламента всеки ученик трябваше да работи самостоятелно и да изготви проект по поставената задача, като за целта има регистрация в Google /gmail.com/, Google Workspace, или акаунти от тип @edu.mon.bg /служебно предоставени от МОН на всеки ученик/. При установено използване на чужда интелектуална собственост, той се дисквалифицира.

Състезанието бе отворено за ученици от 9 до 12 клас, разпределени в четири групи. Заданието за най-малките бе да програмират графичен калкулатор, който да има функция „памет“. Десетокласниците трябваше да програмират хороскоп, което изисква създаване на файл с предсказания за зодиите с възможност да се допълва. 11-класниците получиха за задача програмиране на десктоп приложение с връзка с база данни за продажби в склад на едно. Зрелостниците пък работиха върху създаване на уеб приложение за склад на едро.

Състезателите можеха да използват компютър и платформа по свой избор. Времето за изпълнение на заданието бе в рамките на 36 часа.

„Масовото участие на ученици от цялата страна показва нуждата да бъдат предизвиквани да покажат знания и умения на компютърния език C#, който е в учебната програма на професия „Приложен програмист“. Дадохме им възможност да използват всякакви материали, но да ги пригодят към своето задание. Изискваше се да направят и коментар на кода. Десетокласникът с максимален брой точки беше изпълнил 1:1 заданието – изграждане на графичен потребителски интерфейс, създаване и използване на собствен клас и метод, избягване на излишни повторения на един и същи код, намаляване или изключване възможността за показване на еднакво предсказание за няколко зодии едновременно, цялостен дизайн“, уточни инициаторът на състезанието Георги Трайков – преподавател по информационни технологии в училището.

Сред победителите и в четирите възрастови групи са ученици от Математическата гимназия в Пловдив, ПГЕЕ в Бургас, Профилираната математическата в Пазарджик, Професионалната гимназия по икономика във Варна, Софийската професионална гимназия по електроника„Джон Атанасов“. Класираните на призовите места получиха грамоти, геймърски мишки и клавиатури, базжични слушалки, чанти за лаптоп.

Състезанието бе подкрепено от Факултета по математика и информатика на Пловдивския университет и Регионалното управление на образованието. Амбицията на директора на СУ „Хр.Г.Данов“ Гергана Аврамова е то да стане част от националния календар и да бъде разширено като теми и участници“.