Владимир Темелков се включи в дискусията за киберсигурността с ученици от професия “Програмист” на СУ “Св. Паисий Хилендарски” и ги призова да останат да се развиват в Пловдив

Cody Rocky може да се движи напред с 30% мощност, ако не срещне препятствие, а когато нещо препречи пътя му, на екрана се появява личице с тъжна емоция в добавка със звук, че е изненадан. Може да се движи и назад с 35% мощност, обяснява 7-класникът Иван. Той разказа подробно за сензорите на робота, които разчитат цветове и препятствия, по време на интерактивен урок с интегрирано съдържание от новите учебни предмети “Роботика и виртуален дизайн” в 7 а клас и “Киберсигурност” в 9 в клас.

Гост на откритото занимание бе зам.-кметът по образование, бизнес развитие и европейски политики в община Пловдив Владимир Темелков. Той е завършил информатика и е специализирал в сферата на информационните технологии, така че бе любопитен да види как учениците представят платката Ардуино. Андрей поясни, че тя може да бъде програмирана за умни домове или оранжерии.

В интегрирания урок, воден от преподавателя Габриел Стойчев, се включиха и 9-класници от професия “Програмист на изкуствен интелект”. Павел демонстрираха програмиране на задача, а Виктор показа колко лесно може да се създаде фишинг имейл и да се качи вирус.

“Много хакери се опитват да заблудят жертвите си и да ги накарат да отворят опасен файл или да посетят уебсайт. По този начин могат да се сдобият с непозволен достъп до компютърни системи или данни. Най-често подобни атаки започват с изпращането на имейл („фишинг“) или текстови съобщения („смишинг“), които изглеждат сякаш идват от финансови или технологични компании”, поясни Виктор.

Велизара представи потенциални кибератаки, които могат да се случат при индустриалните роботи. И добави, че през 2024 година се очаква да влязат нови изисквания относно киберсурността на ниво Европейски съюз, тъй като в момента киберпрестъпниците използват много ефективно изкуствен интелект.

“Впечатлен съм от видяното и от амбицията ви да се развивате в сферата на информационните технологии, които променят живота ни и се развиват изключително бързо. Надявам се, когато завършите, да останете да се развивате и да работите в Пловдив”, обърна се Темелков към учениците.