Компании от „Тракия икономическа зона“ демонстрираха машини, технологии и професиите на бъдещето

Учениците от професия “Танцьор” на СУ “Св.св. Кирил и Методий” се погрижиха за настроението на посетителите.

Околосветска разходка предлагаха днес гимназисти на посетителите на изложението на професиите в Центъра за подкрепа за личностно развитие. Професионални гимназии и средни училища презентираха изучаваните при тях специалности пред кандидат-гимназисти и техните родители. Кое е любимото място, на което искате да се озовете, питаха креативните млади дизайнери от СУ „Св.св. Кирил и Методий“, правеха снимка на кандидат-пътешественика и след броени минути той се озоваваше до кулата в Пиза, в Лувъра или на Египетските пирамиди. Просто слагаме като фон на вашия портрет мястото, което сте избрали, поясниха учениците от специалност „Рекламна графика“.

Ще се върнете ли във вашата сграда през следващата учебна година бе най-честият въпрос, отправян пред щанда на Националната търговска гимназия. Ученици и родители живо се интересуваха дали ремонтът, който стартира миналото лято, ще приключи до есента. Възпитаниците на НТГ, облечени в униформи, заявиха, че също нямат търпение да се приберат и успокоиха седмокласниците, че реконструкцията ще приключи до 15 септември. Добавяйки, че от миналата година е възобновен приемът за „Електронна търговия“.

Която и специалност да изберете в нашата гимназия, все е перспективна, а тенденцията е от идната учебна година да минем на едносменен режим, обясняваха учениците от ПГ по архитектура, строителство и геодезия. Ако дойдете при нас, ще стажувате в реална работна среда и ще може да се реализирате не само в страната, а и на целия европейски пазар, добавиха възпитаниците на училището.

Бижута от алуминий, месинг и сребро можеха да се видят на щанда на СУ „Никола Вапцаров“. Училището е единственото у нас, което предлага прием по професия „Бижутер“. Наси и Габи презентираха изработена от тях гривна с кралска плетка, пръстени, обици и колиета.

Специалност „Програмно осигуряване“ не е само за момчета, уверяваха деветокласнички от СУ „Хр.Г.Данов“. Мечтата на Катрин е като се дипломира да продължи образованието си в сферата на компютърните науки. Категорична е, че изкуственият интелект, който навлиза стремително във всички сфери, трябва да се използва разумно.

Изкуственият интелект бе сред основните теми на разговор и на щанда на СУ „Св. Паисий Хилендарски“. Училището предлага специалност „Програмист на изкуствен интелект“, а ученици от първия випуск имаха отговорната задача да я презентират пред кандидат-гимназистите. Започнахме с основи на кодиране, забавно и полезно е, а преподавателите са невероятни, сподели Галя, която мечтае да стане биохимик, но е категорична, че знанията, които сега получава, ще й служат много в бъдещата работа.

Линия за сортиране на материали по цвят и стенд с двойно действащ цилиндър демонстрираха ученици от ПГ по електроника и електротехника на щанда на АББ. Това е една от компаниите, в които водят лятната си практика.

От СУ „Софроний Врачански“ поканиха посетителите на Деня на отворените врати на 22 април и представиха професионалните си паралелки по специалности „Икономическо и информационно осигуряване“ и „Електронна търговия“. А от СУ “Константин Величков” правиха химични опити, за да рекламират специалността “Природни науки”.

За първа година 5 фирми от Тракия икономическа зона взеха участие в Дните на професиите. Форумът продължава и утре. Занимания и приложни демонстрации, презентации за бъдещето на индустрията и техническите професии направиха от „Либхер-Хаусгерете“, „Марица“, АББ, ТЕД, „Дзобеле“ и „Профилинк“.

За шеста поредна година Пловдив залага повече професионални паралелки, отколкото профилирани в държавния план-прием – 64.8 срещу 35.2 на сто, което значи 153:83. 133.5 са в STEM профили и професии. Справката към момента показва, че завършващите седмокласници са с 361 повече от предходната година – 6310. Дуалните паралелки са малко повече от миналата година – 16.5.

Състезатели по плуване от клуб “Младост 91” на Спортно училище “Васил Левски” презентираха възможностите за обучение в училището.