В МОН бе изтеглен вариант 2, учениците решават 23 задачи

С кутия моливи пристигна тази сутрин пред СУ „Пейо Яворов“ майката на Преслава от 7 а клас. Минути преди учениците да влязат за изпита по математика, тя раздаде на всички моливи с надпис „Ти си най-добрият!“ Счетоводителката бе завързала в края и панделка с пожелание децата да се справят с лекота с геометричните задачи, които много ги плашат.

„Дребен жест, но реших, че имат нужда да бъдат окуражени, затова ги поръчах“, каза майката и изрази съжаление, че не е направила за целия випуск седмокласници от училището, тъй като идеята бе посрещната с усмивка и възторг от децата.

Молитвата „Отче наш“ каза преди да извади служебната бележка и личната си карта Николай от 7 в с надеждата да не се падне симетрала на отсечка, а Наси целуна кръстчето на врата си, за да успее да се справи с текстовата задача.

6200 седмокласници от Пловдив и областта трябваше да се явят на националното външно оценяване по математика днес, 281 не са отишли на изпита, показват данните на Регионално управление на образованието. 1864 квестори ще следят за реда в 545 зали на 141 училища.

Изпитен вариант 2 бе изтеглен тази сутрин в МОН. Седмокласниците трябва да се справят с 23 задачи с избираем и отворен отговор.

Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни. Те са балообразуващи за приема в гимназиите.