Инициативи за насърчаване на четенето по проект „Книгознайковци” донесоха отличията за Мария Петрова и Венета Дагова от ОУ „Райна Княгиня”

slide1

Начални педагози от ОУ „Райна Княгиня” бяха наградени със сертификат за качество за активното им участие в проекта “Книгознайковци” на платформата на учителите новатори в Европа – e-Twinning. Националния проект, в който са взели участие 46 училища и 705 деца между 5 и 12 години, е свързан с дейности, проведени в Националната седмица за насърчаване на четенето, която се проведе от 10 до 14 октомври.

След като запознава своите първокласници с инициативата, Мария Петрова им поставя задача да нарисуват картички с образа на любими герои и, с помощта на родителите си, да опишат защо е хубаво да се чете. След това децата си подарили едно на друго книжка и картичката с послание, опаковани с панделка. Представители на издателство „Жанет 45” гостували на малчуганите, за да им разкажат как се правят книгите и да представят детските си издания. С по-големите ученици били организирани викторини, свързани с книгите. В специално ателие за споделяне на добри практики, Мария Петрова представила пред колегите си полезен опит от национални конференции за насърчаване на четенето. „Аз, мама, татко и любимата ми книга”, „Мамо, чети! Аз рисувам”, четене навън, проекти с постери и колажи по повод годишнини на автори и заглавия са част от успешните модели, които задържали интереса на децата към книгата.

Валентина Дагова организирала читателска щафета „Патиланци”.  Първокласниците истински се забавлявали с историите, в които главен герой е малкият Никола от поредицата на Еманюел Льопти. По време на маратона на четенето била презентирана книгата „Грузулак” от Джулия Доналдсън.