Обучението в рамките на Академията за науки и иновации на СБУ бе открито днес в Хисаря от лидера Янка Такева, на финала се включва и министърът на образованието Красимир Вълчев

Дигитализацията на образованието, атестирането на учителите и темата за лидерството обсъждаха началниците на регионалните управления на образованието в Хисаря, които се включиха в обучение на Академията за науки и иновации на Синдиката на българските учители. То бе открито днес от лидера Янка Такева. Най-дебатирано, безспорно, бе началото на учебната година и мерките, които трябва да се предприемат, предвид непрекъснато променящата се епидемична обстановка.

„Рамките са разработени и всеки ще получи подробни указания. Ние, социалните партньори, и МОН сме готови да предложим различни модели в зависимост от ситуацията. На образователните институции ще бъдат предоставени два протокола – един за организацията на учебната дейност, който ще има препоръчителен характер, и един за медицинската, който ще съдържа задължителние мерки за спазване от всяко училище“, коментира лидерът на СБУ Янка Такева. В протоколите, които предстои да бъдат изготвени, ще са изброени и спецификите за  носене или не на маски, начините за реализиране на учебните дейности по физическо, музика, информатика;  храненето в столовата.

Четирите варианта за обучение при съчетаване на присъствено в класната стая и онлайн от разстояние у дома ще бъдат разработени на базата на научноизследователски анализ на Педагогическия факултет на Пловдивския университет, в който е участвала и Такева. Моделите са за начален, прогимназиален и гимназиален етап, както и за ученици със специални потребности, и са приложими не само при пандемията от КОВИД-19, но и при всяка извънредна ситуация. Те са изведени след задълбочен анализ, включително на практики в други държави.

„Днес предизвикателствата са как безопасно да отворят училищата и как натрупаният опит по време на кризата да се използва за трансформация на учебния процес. Имаме важна цел – да задържим престижа на образователната система“, обърна се към началниците на РУО Янка Такева и цитира данни от последното проучване на социологическа агенция „Тренд“, според които доверието към училището е достигнало рекордните 92%.

На въпрос няма ли системата да срещне съпротива от страна на учителите за присъствено начало на учебната година, тя заяви, че страхът трябва да отстъпи. И даде пример, че колегията масово се е страхувала от провал на онлайн обучението, но се справила невероятно добре. И изненадала даже учениците. Последвали опасения от лоша организация и липса на адекватни мерки при провеждането на НВО и ДЗИ, които също се оказали излишни. Така че не бивало да се притесняват от физическото присъствие в училище, защото са взети нужните мерки.

До началото на септември всяко училище е уместно да има разработен работен план за дейностите, които трябва да предприеме за преминаване към работа в дистанционна среда за кратко време. И да уведомява родителите за всяка промяна.

„Вие сте малките министри по места в страната – носите отговорност за образователните политики, но трябва да бъдете и подкрепа за директорите и учителите. Затова и една от темите на сегашното девето издание на Академията е „Мотивация-екипност-лидерство“, каза още Такева.

Началниците ще дискутират и критериите за атестиране на педагогическите специалисти, което се отлага с една година, тъй като пандемията е забавила процеса на подготовка. Новите информационни и комуникационни технологии и педагогическото взаимодействие на обектите и субектите в образователната система са други от темите в рамките на тридневното обучение.

На финала на Академията началниците на РУО ще имат среща и с министъра на образованието Красимир Вълчев, за да дебатират предизвикателствата около старта на учебната година.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.