Община Пловдив няма да съгласува по-голям прием на училища, които са на двусменен режим, стана ясно на работна среща за държавния план-прием

Ориентиране на приема за догодина в посока STEM профили – софтуерните и хардуерните науки, математика, природни науки, електротехника и електроника, машиностроене, ИТ. За това призова днес на работна среща с директори и представители на общинските администрации от областта началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Това се налага заради нуждата от повече специалисти в тези направления, което е и държавна политика, стана ясно на съвещанието, на което бяха представени правилата за планиране на държавния план-прием в неспециализираните профилирани и професионални гимназии, средни и обединени училища за учебната 2019/2020 година.

Най-търсените специалности от работодателите в Пловдив и областта са технически. Това са електроника, мехатроника, дигитални комуникации, роботика, електрически транспортни средства и стрелочници. Киркова посъветва директорите да обмислят добре предложенията си, които да бъдат съобразени с нуждите на бизнеса. Още през ноември от РУО са се обърнали към Търговско-промишлената камара, Българската асоциация по етерични масла, Камарата на строителите и други регионално представени организации за актуални профили и професии, от които се нуждае пазарът.

От няколко години насам броят на професионалните паралелки в Пловдивска област се увеличава и те имат превес над профилираните. Тази тенденция ще се запази и тази година. Дали ще има рязане на паралелки в езиковите гимназии на този етап не е ясно.

Предложенията на директорите трябва да бъдат съгласувани с общините. От Община Пловдив са категорични, че няма да съгласуват по-голям прием на училища, които са на двусменен режим.

„Те ще трябва да започнат поетапно оптимизация на броя паралелки, за да може до 9 години, какъвто е срокът за община Пловдив да мине на едносменен режим, да се изпълни изискването. За целта ще трябва да има намаляване на приема в първи, пети и осми клас”, заяви началникът на дирекция „Образование” Донка Щилянова. И даде за пример СУ „Патриарх Евтимий” и СУ „Паисий Хилендарски”. Мерки трябва да вземат и основните училища, които учат на две смени, но там ще има орязване на приема на първолаци.

До 15 януари директорите на училища от Пловдив и областта трябва да представят своите предложения в Регионалното управление, а до 15 февруари обобщените данни ще се съгласуват с Комисията по заетостта към областния управител. Утвърждаването пред МОН трябва да стане до 1 март.