Временното разместване става в навечерието на предстоящите конкурси за директори

Началникът на Регионално управление на образованието-Пловдив Иванка Киркова става временно част от екипа на Министерството на образованието и науката. Това обяви тя самата в профила си във фейсбук.

“Отговорността, честта, достойнството и професионализмът за мен са водещи и често предполагат различни решения. Междуличностните отношения никога не са имали и няма да имат превес над тях. Интригите, лъжите и сплетните не могат да ме откажат да следвам пътя си! В живота ни често възникват обстоятелства, които променят някои намерения, но това е, за да запазим целта. Винаги съм живяла с увереността, че доброто ще победи! Приемам всякакви предизвикателства, а даже някои от тях ги провокирам“, пише Киркова. И пояснява, че за кратко отива  в МОН, а работата й в Пловдив ще поеме старши експертът по организация на средното образование Рангел Райчев. Припомняме, че през лятото той напусна РУО и спечели конкурс за главен инспектор в дирекция „Инспектиране“ на Националния инспекторат по образованието. Към момента той е старши експерт в отдел “Организационни дейности” на дирекция “Организация и контрол”.

Временното разместване става в навечерието на конкурсите за училищни директори. Такива са обявени за 18 училища от Пловдив и областта, а подаването на документи е 12 февруари. Конкурсите ще протичат в два етапа – писмен и устно събеседване. Кандидатите, получили минимум 30 точки на теста, ще бъдат допускани до втората част. Акцентът е върху решаване на казуси, пряко свързани с работата и отговорностите на ръководителите в училищното и предучилищното образование. В тях ще се изисква да се демонстрира не просто познаване на нормативната уредба, но и прилагането на професионалните компетентности. След влизане в сила на измененията в Наредбата за провеждане на конкурси за заемане на длъжността “директор , в комисиите за провеждане на конкурсите ще се включват общо трима представители на РУО. Без промяна остават останалите членове – представител на съответната общинска администрация, както и представител на Обществения съвет в училището.

Иванка Киркова се върна отново на поста началник на РУО в Пловдив на 14 септември м.г. Това стана след решение на Върховния административен съд, който постанови тя да бъде възстановена на ръководната длъжност.

Тя бе начело на РУО от 2013 г. до 2021 г. На 5 юли 2021 г. бе уволнена дисциплинарно по времето на първия служебен кабинет, но оспорва освобождаването си в съда. През октомври същата година Административният съд в Пловдив се произнесе в нейна полза, но МОН обжалва на по-горна инстанция. ВАС потвърди решението на пловдивските магистрати и тя бе възстановена на 28 април 2022 г. В деня, в който се върна на поста обаче получи и нова заповед за освобождаване. Киркова отново обжалва в съда, който определи, че уволнението й е било неправомерно и следва да бъде възстановена.

1 КОМЕНТАР

  1. Кога ще се проведат конкурсите за директори на детски градини в Пловдив,кой има интерес да не се обявяват тези конкурси,голям брой пенсионирани директори са начело на детските градини, кой продължава да ги държи на този пост и с какви мотиви,надяваме се,че не постъпват икономически стимули в нечии джоб,все пак пенсия и заплата получават тези госпожи, близо 5000 лева

Коментарите са затворени.