Мария Петрова (крайната вляво) с останалите четирима носители на отличието.

121 книги участваха в надпреварата за детските гласове за националната награда „Бисерче вълшебно“

Мария Петрова (крайната вляво) с останалите четирима носители на отличието.

Победителите в десетото издание на националната годишна награда „Бисерче вълшебно“ бяха отличени на специална церемония в столицата, на която специален гост беше зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова. За първи път бе връчено и отличието „Хвърчащите хора“, посветено на всички, които неуморно насърчават четенето сред децата. Това са петима учители и библиотекари, които неуморно насърчават четенето сред децата.

Идеята за отличието се появява след равносметката, че всяка инициатива за насърчаване на грамотността и четенето е обречена на провал без усилията на хората, които въвеждат с търпение и внимание децата в света на книгите.

Името на приза отново е вдъхновено от творчеството на Валери Петров – кръстник и на „Бисерче вълшебно“. Неговото едноименно стихотворение „Хвърчащите хора“ описва работата на ръководителите на читателските клубове „Бисерче вълшебно“ и на учителите и библиотекарите.

Сред първите носители на отличието е и пловдивският начален учител от ОУ „Райна Княгиня“ Мария Петрова. Останалите са Миглена Манчева (учител в 119. СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ – София), Дияна Георгиева (библиотекар в Детски отдел при РБ „Партений Павлович“ – Силистра), Антоанета Антонова (училищен библиотекар в ОУ „Любен Каравелов“ и ПГ „Христо Ботев“ – Попово), Пепа Димитрова (училищен библиотекар в 119. СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ – София).

Награда „Бисерче вълшебно“ е първото отличие за детски книги в България, чието жури са децата от 5 до 16 години. Юбилейното издание се проведе с подкрепата на Министерството на образованието и науката.

В надпреварата за детските гласове тази година участваха 121 книги, номинирани от 52 издателства и самопубликуващи се автори. От 23 февруари до 11 май децата имаха възможност да четат и да изберат една художествена и една нехудожествена книга, които да подкрепят. Правото си на глас упражниха 6841 читатели, които определиха победителите за 2022 година.

Ето и носителите на отличията за 2022 г. по категории:

Откриватели

„Прегръдката“ (изд. „Хермес“) на Оуен Маклафлин и Поли Дънбар спечели с 234 гласа сред книгите за най-малките в категория „Откриватели” (5-7 г.), следвана от „Опашати непознати“ на тандема Събина Георгиева и Силвия Иванова (129 гласа, изд. „Меченосец“) и „Азбучна математика“ на Ангелина Жекова и Стела Стаменкова-Дин (106 гласа, изд. „Софтпрес“).

Изследователи

В категория „Изследователи” (8-10 г.) на първо място и с огромна преднина пред останалите се класира „Дугулите и вълшебното листо“ на Тони Теллалов, Никола Райков и Мая Бочева с 618 детски гласа.

Второ и трето място заеха съответно „Мортина. Разтърсваща изненада“ (181 гласа, изд. „Кибеа“) и „Шантавата министърка“ на тандема Доминик Демерс и Тони Рос (157 гласа, изд. „Прозорец“).

Мечтатели

Изборът на децата в категория „Мечтатели” (11-13 г.) отреди първо място на „Кеплер 62. Книга първа: Поканата“ на Бьорн Суртлан, Тимо Парвела, Паси Питкянен и в превод на Росица Цветанова (изд. „Жанет 45“), която събра 159 гласа.

Второто и третото място са за „Пита“ на Жени Костадинова и Ангелина Ангелова (151 гласа, изд. „Знаци“) и „Любов, захар и магия: Щипка пакости“ от Ана Мериано (123 гласа, изд. „Лютиче“).

Майстори

В категория „Майстори” (14-16 г.), тази година статуетката е за „Турбо“ на Николай Пенчев и Иван Коритарев (94 гласа, изд. „Труд“). Нейни подгласници са „Нощта на открднатите целувки“ на Кейси Уест (85 гласа, изд. „Емас“) и „Затъмнение“ на шестима от най-популярните американски млади писатели (46 гласа, изд. „Егмонт“).

Нещотърсачи

В категорията „Нещотърсачи” (5-16 г.) децата безапелационно избраха за най-любима нехудожествена книга „Всичко за приятелството“ (651 гласа, изд. „Клевър бук“). Челната тройка се допълва от „Атлас на застрашените видове“ на Радек Мали, Павел и Павла Дворски (421 гласа, изд. „Сиела“) и „Историята на Стоичков за деца“ (374 гласа, изд. „Софтпрес“) на Любомир Николов.

Бъдещи читатели с мнение (под 5 г.)

По традиция вотът на децата под 5 години не участва в основното разпределение на гласовете в наградата, но книгите, събрали най-много обич, получиха златна лъжичка и златна виличка. Бъдещите читатели с мнение дадоха най-много гласове за „Опашати непознати“ и „Моята първа книга за природата“, съответно за художествено и нехудожествено заглавие.

„Няма нищо по-добро от това всички заедно да съумяваме да отворим тази врата към знанието, към вдъхновението, защото по този начин даваме сигурност на нашите деца, даваме умения, даваме им криле да се справят с предизвикателствата в живота и да знаят, че винаги има приятел до тях“, сподели зам.-министър Гайдарова.