Прокурори обучиха 500 десетокласници в часовете етика и право

%d1%81%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%ba%d0%b0-%e2%84%965

Пловдивски прокурори влязоха в часове по етика и право и обучиха над 500 десетокласници от различни училища как да не се поддават на провокации в интернет, да защитават своите права и спазват задълженията си като граждани. Посещението на магистратите се провежда по програмата на Апелативна прокуратура Пловдив – „Заедно в час по етика и право“ и е съвместно с Регионалното управление на образованието.

Прокурорите участват в два учебни часа, като в първия запознават десетокласниците с професията на прокурора, функциите на съдебната власт, държавата, идеята за демокрация, Конституцията на Република България, основните права и задължения на гражданите, а във втория обясняват как да постъпят, ако станат жертва на престъпление, както и да се предпазят от опасностите в интернет. От средата на ноември до момента в часовете са влезли прокурорите от Районна прокуратура Гергана Мутафова, Димитър Беличев, Румяна Зайкова-Калеева, Атанас Илиев, Бригита Байрякова, Даниела Андреева и Пламен Чобанов за лекции в ЕГ „Пловдив“, ЕГ “Иван Вазов”, СУ „Пейо Яворов“, СУ „Никола Вапцаров“, СУ „Христо Данов“, ПГКИТ „Иван Богоров“ и СУ „Паисий Хилендарски“.

Десетокласниците се интересуват, както от определени казуси за опасностите в интернет, така и от гражданските си права и задължения. Питат за връзката между правата и задълженията, дали може да има тясно обвързване между тях, допустимо ли е националният интерес да бъде поставян над човешките права, кога съдебните дела се водят при закрити врата. Десетокласниците поискаха да знаят също как се става прокурор.

По темата за компютърните престъпления на учениците им бе напомнено да не предоставят на непознати свои лични данни, снимки, намерения за пътуване или местоположение. Прокурорите посочиха, че вече има осъдени лица за установяване на неправомерни контакти чрез социалните мрежи с непълнолетни с цел извършване на сексуални действия, като някои от тях излежават ефективни присъди в затвора.

До 30 юни 2017 година прокурорите ще се срещнат с общо 3 559 десетокласници от всички пловдивски училища. След това  ще бъде създаден ученически клуб „Правото и аз“, а неговите членове ще продължат дискусията с магистратите по различни правни теми всеки месец.