Повод е предупрежданието на зам.-здравния министър доц. Георги Йорданов, че училищата може отново да преминат към онлайн обучение

Национална мрежа за децата е изпратила отворено писмо  до министър-председателя Кирил Петков, до просветния министър акад. Николай Денков до министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова и заместника й доц. д-р Георги Йорданов, който е и председател на Националния пандемичен комитет. Писмото е по повод изказването на Йорданов, че вероятно училищата отново ще преминат към онлайн обучение.

Ето и писмото:

“В свое изказване пред националните медии заместник-министърът на здравеопазването и председател на Националния пандемичен комитет доц. Георги Йорданов съобщи две взаимоизключващи се като послание решения на здравното ведомство и експертните комитети към него – първо, че поради по-леко протичане на вируса, времето за карантина на болни и контактни ще бъде намалено, и второ –  в същото време поради повишен риск от разпространение на вируса от децата към възрастните, стои възможността за преминаване отново към дистанционно обучение. Заместник-министърът призна, че има проблем със спазване на мерките сред възрастните до момента, но не даде ясни гаранции как и дали те ще бъдат затягани и  как властта смята да гарантира тяхното изпълнение.

Накратко казано, отново виждаме единствена сигурна заявка за ограничаване на заболеваемостта чрез затваряне на училищата. Припомняме, че през последните 10 дни по време на коледните и новогодишните празници българските граждани бяха свободни да празнуват семейно, на големи групи, по курорти и къщи за гости, както и в различни държави и континенти. През този период децата са били във ваканция. Преди нейното начало децата посещаваха училище чрез задължително тестване, като част от тях продължиха дистанционното си обучение според желанията на родителите им. Едва от 15.12.21 г. – по-малко от седмица преди началото на коледната ваканция, необходимият процент от съгласни за тестване и присъствено обучение в един клас беше намален от 50% на 30% и още една малка група деца успяха за седмица да се върнат присъствено на училище. След връщането на децата в училище, и то при условия на безопасна среда, каквато няма в огромната част от останалите публични заведения, включително и в Народното събрание, не са регистрирани значими промени и покачване в заболеваемостта, което да може да се припише директно на присъственото обучение.

Внушението, че при установена процедура за тестване, децата посещават болни училище, а тестовете дават фалшиво-негативни резултати и не се правят качествено, е изключително вредно, особено на фона на обстоятелството, че подобно тестване и спазване на изискването за зелен сертификат не се прави масово сред възрастните или не се спазва достатъчно ефективно, за да се твърди, че разпространители на вируса са децата.

Тъй като сме абсолютно убедени, че взимането на решение за здравето на населението, и особено това на децата, следва да бъде подчинено на научни данни, посочваме за пореден път, че препоръките и изследванията на нито една световна организация за почти две години от началото на пандемията – СЗО, УНИЦЕФ, ЮНЕСКО, Европейския център за профилактика и  контрол върху заболяванията – не водят до извода, че децата и училищните общности са двигател на разпространението на COVID-19, нито показват статистически висок риск за здравето и живота във възрастовата група 0-19 г. Напротив, всички препоръки са насочени към запазване на присъствената форма на обучение за възможно най-дълъг период от време, дори и в условия, при които всички други публични събития и места са с ограничен и с прекъснат достъп (при локдаун).

Ние от Национална мрежа за децата се обръщаме за пореден път към министър-председателя и министъра на здравеопазването с призив да отправят ясно послание, че правата на децата ще бъдат защитени и няма да се допусне прекъсване на присъственото обучение за сметка на запазване на публичния живот на възрастните. Децата и родителите на България имат моралното право и необходимост да получат това потвърждение, както и достатъчно категорична информация и план за действие, каквито от март 2020 г. досега не е имало. Обръщаме внимание, че доверието в последователните и оправдани действия на правителството са от ключово значение за справяне с пандемията и последствията от нея. Вярваме, че правителството притежава всички средства да обезпечи безопасно присъствено обучение до края на учебната 2021/2022 г. и към момента няма причина то да не продължи да се провежда по вече регулирания и отработен от училищните екипи начин.

Едва 7 дни след началото на новата 2022 г. и по-малко от месец след встъпване в длъжност на новото коалиционно правителство не бихме искали да оставаме с горчивото чувство, че не сме свидетели на промяна, ново начало и реализиране на добрите заявки от коалиционното споразумение, а на политическо дежа вю, в което децата плащат цената, която никой друг не иска да плати. А тази цена – вече става категорично ясно – обхваща всички аспекти на детския живот – от учебните постижения и образователния обхват, през задълбочаване на неравенствата и кризи в семействата до заплахата за физическото и психическо здраве на децата и родителите. Неглижирането на тези факти за пореден път би оставило у гражданите убеждението, че отново икономическите интереси ще надделеят над моралните и етични норми и ценности, както за съжаление сме свикнали да става в нашето общество в последните десетилетия.

Призоваваме за ясни послания и категорични мерки за справяне с пандемията, основани на медицинската и научната логика, които поставят децата на първо място не само на думи, но и чрез реални действия и политическа и обществена отговорност на възрастните.”