Участниците в кастинга на „Лаборатория за слава“ в Пловдив, трябва да представят тема в областта на природо-математическите и инженерните науки. Журито ще оценява съдържание, яснота и харизма

Кастинг на научното риалити “Лаборатория за слава FameLab”, което търси млади учени, вдъхновяващи хората да погледнат на света с различни очи, ще се проведе на 24 февруари от 10.30 часа Bee Bop Café н Пловдив. Всеки участник се явява с 3-минутно представяне на научна тема по свой избор, а оценяването е според златното правило на трите “Cи”-та (от английски език): Content (съдържание), Clarity (яснота) и Charisma (харизматичност).

Кастингите за националния кръг на конкурса тази година ще са в Пловдив и в София на 10 март, а записването тече онлайн на сайта на Британски съвет в България.

Сред участниците от Пловдив са били Миглена Аладжова (на снимката), Анелия Дакова,  Доц. д-р Тодорка Димитрова, Стефан Николов (ПУ); Ивайла Стоянова (УХТ); Д-р Костадин Костадинов (МУ-Пловдив); Милена Агопян (БАН).

България за поредна година участва в най-големия в света конкурс за комуникация на науката “Лаборатория за слава FameLab”. Създаден от Челтнъмския фестивал на науката в Обединеното кралство, той вече 12-та година събира млади учени от цял свят, които могат да говорят за наука по разбираем и атрактивен начин. България участва от самото му начало, благодарение на партньорството между Британски съвет и Министерството на образованието и науката.

Само в европейските страни до момента има повече от 1000 учени, преминали през конкурса „Лаборатория за слава FameLab”.

Целта на конкурса  е да докаже, че за наука може да се говори пред неспециализирана публика по забавен начин, при това без компромис с научното съдържание. Кандидатите трябва да са на възраст над 21 години и да учат или работят в областта на природо-математическите и инженерни науки. Могат да са и преподаватели по съответните предмети в училище, докторанти и специалисти във ВУЗ, изследователски институти и институции, които ползват приложна наука, или студенти със задълбочени познания и опит в своята област.

Конкурсът “Лаборатория за слава FameLab” се провежда във формат, добре познат от популярни телевизионни предавания – регистриралите се кандидати се явяват на живо на първоначален кастинг. Всеки трябва да подготви две 3-минутни представяния на научна тема, които трябва да са достоверни, атрактивни и разбираемо поднесени. Форматът на представяне е по избор на кандидата – може да включва експеримент или дори песен, танц, поезия, но без компютърни презентации. Темите трябва да са от природо-математическите и инженерни науки, могат да разясняват както фундаментални понятия, така и съвременни научни открития, могат да представят както собствени изследвания на кандидатите, така и на други учени.

Всички финалисти от кастингите ще преминат майсторски клас по комуникация на науката, воден от британски експерт, който ще се състои на 14 и 15 април 2018 година. След което ще участват в националния финал в рамките на Софийския фестивал на науката през май.

Националният победител ще представи България на международния финал в Обединеното кралство, който ще се проведе по време на Челтнъмския фестивал на науката от 5 до 10 юни 2018 година.