Училище “Кл. Охридски” представи добрите си практики на регионална конференция за начално образование
Награда зелено училище за участниците в състезание за Левски
Класните стаи са обзаведени с нови чинове и интерактивна дъска.
Класните стаи са обзаведени с нови чинове и интерактивна дъска.
Те играят еднакво добре финландския танц леткис, знаят таблицата за умножение и къде Апостола на свободата получава прозвището Левски. Преди пет години педагогическият екип на начално училище “Климент Охридски” във Войсил поведе истинска битка, за да не допусне школото да бъде закрито, заради малко ученици. Днес вече от 24, децата са над 40. 70 на сто са от ромчета, но проблеми на етническа основа в класовете няма. Напротив, децата съжителстват в приятелска атмосфера и печелят редица конкурси. Добрите практики на педагогическия екип са събрани във филма “Едно малко училище с големи мечти”, сниман от началния учител Соня Трифонова. Той бе презентиран на регионална конференция за начално образование, организирана от РИО.
“Покрай тържествата за Коледа, 24 май, Народните будители, празника на буквите научават страшно много. На последното състезание “Познай културата на Европа” дори заехме първо място за най-добре представена страна членка на ЕС. По регламент всяко училище трябва да представи по две държави. На нас се паднаха Испания и Финландия, както и българските обичаи кукери и българска сватба. Щеше да е сухо да изброяват само голи факти, затова разучихме финландския танц леткис, известен също като танца на пингвините. Децата невероятно се забавляваха и сега вече няма ученик, който да не знае къде са Финландия и Испания и какво е характерното за тези държави”, разказва директорът Гергана Тончева.
Таблицата за умножение били истинско мъчение за второкласниците, затова Соня Трифонова направила вътрешни състезания и този, който се справи – портретът му се озовавал на таблото с отличниците. Ако поне половината от децата се окажели отличници за седмицата, целият клас за награда отивал на кино. Така се мотивирали едни други и резултатът бил налице.
На кино в мола и на екскурзия пък ще ходят участниците в четвъртото училищно състезание “Като Левски”. Децата се справили безпогрешно с отговорите на всички въпроси и направили вълнуващи мултимедийни презентации за живота, делото и заветите на Левски в четирите кръга на надпреварата. Журито давало точки за точност и бързина.
1795471_1404321629873052_1681243513012381922_n
“Всички си мислеха, че караме децата да наизустяват отговорите, защото бяха много бързи. Кметът на община “Марица” Димитър Иванов реши по средата на състезанието зададе различен въпрос и внезапно изненада децата като ги попита в коя държава Левски е получил прозвището си. Ние изтръпнахме, защото този въпрос не беше от списъка с подготвяните, но децата веднага отговориха: Разбира се, че в Сърбия. Това убеди всички, че няма наизустяване, а и децата, и учителите сме положили много труд”, разказва Соня Трифонова. Първолаците рецитирали стихове, посветени на Левски, а второкласниците представили драматизация “Апостолът в премеждие”. Мъниците от подготвителна група се включили в състезанието “Лъвски скок”.
“Има деца, които никога не са излизали от село, така че отиването на кино е невероятно преживяване за тях. Повечето никога не са ходили на екскурзия, да не говорим с приспиване. Затова, когато се представят добре, ги водим на исторически места – в Карлово, Калофер, Панагюрище, Копривщица, сега предстои Казанлък и Стара Загора. А второкласниците, които са само ромчета, ще водим на зелено училище на хижа Здравец”, добавя директорът Гергана Тончева.
Тя не се жалва, че бюджетът не достига, тъй като успявала да намира спонсори. Със събрани от децата средства при обичая Коледуване поръчали уредба, а с парите от ритуала за Лазаровден – народни носии.
Повечето от децата в училището били от бедни семейства, затова често им купували закуски и правели сандвичи за обяд. Във всяка класна стая имало сапун и хавлия, за да добият навик да си мият ръцете преди ядене. Учителите се хвалят, че няма дете, което да не може да чете и да не пише под диктовка.