Отборът на ОМГ защитава честта на Пловдив в Националния турнир на младите физици

 

kvantovi-fizici-syzdavat-pari-zashtiteni-ot-falshifikaciq-109430

 

Бутилка, напълнена с течност, може да действа като леща. Твърди се, че такава бутилка може да бъде опасна ако се остави на масата в слънчев ден. Възможно ли е наистина да се прегрее повърхността на масата с такава „леща”? На този и още 11 казуса ще трябва да отговорят участниците в Националното състезание „Турнир на младите физици”, който ще се проведе на 7 и 8 февруари в Пловдив. Домакин на престижната надпревара, организирана от МОН, е физическият факултет на Пловдивския университет.

Регистрирани са 42 състезатели от цялата страна, разпределени в 10 отбора. Честта на Пловдив ще защитава тимът на Математическата гимназия.

Турнирът е за ученици от ІХ до ХІІ клас, който оценява техните способностите да решават изследователски научни проблеми, да представят и защитават решенията им в т.нар.  физични битки. Състезанието се провежда върху задачи, подготвени предварително от световния организационен комитет на Международния турнир на младите физици.

Състезанието стартира със селективни физични битки, които се провеждат на български език. Най-добре представилите се три или четири отбора от селективни физични битки се класират за участие в финалния двубой, която се провежда на английски. Във всеки от етапите отборите изпълняват по една от четирите роли: Докладчик, Опонент, Рецензент и Наблюдател. Опонентът предизвиква докладчика да представи своето решение по един от 12-те проблема. Докладчикът  докладва решението. Опонентът дискутира представения доклад, като анализира предимствата и недостатъците, както на решението, така и на презентацията. Рецензентът дава оценка на представянето на Докладчика и Опонента. Наблюдателят не участва активно във физичната битка, а само наблюдава.

В ролята на жури влизат преподаватели от Софийския и Пловдивския университет, както и учени от БАН.