В индивидуалната надпревара учениците от 5 до 11 клас ще творят под знака на годишнини от рождението на Софроний и Каравелов

Държавният глава Румен Радев ще бъде патрон и на деветото издание на проекта „Народните будители и аз”, чийто официален старт ще бъде даден утре вечер от 19 часа в „Грандхотел Пловдив”. Проектът се реализира от трите пловдивски Ротори клуба и Зонта клуб. За седемте години от провеждането си състезанието е обхванало 70 000 ученици, отчитат организаторите.

Регламентът и тази година остава без промяна. Надпреварата ще се проведе в две възрастови групи – 5-7 и 8-11 клас. В срок до 28 ноември всяка паралелка, която желае да се включи в проекта, избира за свой патрон бележит българин – народен будител, различен от този, с който се представял в предишни години. Първоначалната надпревара ще се проведе в училищата между класовете, заявили участие и избрали патрон за своя проект. Вътреучилищните състезания ще се провеждат от 1 февруари до 11 март 2019 година. Победителите ще се състезават с първенците в съответния район или община. Градско състезание между паралелките ще определи първенците. Те ще бъдат наградени с посещение на знакови патриотични места в България. Паралелките, заели първо място във всяка възрастова група, ще заминат на двудневна екскурзия, а класовете, класирани на второ и трето място, ще имат възможност да отидат заедно с класните си ръководители на еднодневна екскурзия.

Индивидуалните участия за 2019 година са в чест на три бележити годишнини – 280 години от рождението на Софроний Врачански, 185 години от рождението на Любен Каравелов и 150 години от създаването на Български централен революционен комитет. Децата от 5 до 7 клас могат да се включат с рецитация на лирическа творба, написване на стихотворение или разказ, с рисунка или мултимедийна презентация. За гимназистите между 8 и 11 клас се добавя възможността да участват и с есе.

На 1 ноември, когато отбелязваме Деня на народните будители и почитаме книжовниците, ще бъде проведена викторина, посветена на делото им. От 17 до 19 часа на партера на мол „Марково тепе“ ученици от пловдивските училища ще представят свои презентации на тема „Народните будители и аз“ и ще проведат блиц викторина с посетителите на търговския център. За всички граждани, които отговорят правилно, са осигурили книги за награда.