Поканени да се присъединят са институции, носещи името на Патриарха на българската литература, обществени организации и граждани

Служители на Народна библиотека „Иван Вазов“  ще поведат шествието по повод 170 години от рождението на Патриарха на българската литература. То ще се проведе навръх рождения му ден – 9 юли, и ще бъде водено от Духов оркестър Пловдив. Поканени да се присъединят са институции, носещи името на Вазов, обществени организации и граждани. Множеството ще тръгне в 10.30 часа от библиотеката, ще премине по ул.“Княз Александър I“ и ул.“Христо Г. Данов“ и ще стигне до паметника на Иван Вазов в Дондуковата градина. Там ще бъдат произнесени слова и поднесени венци и цветя. Всички, които желаят, могат да се включат в шествието от удобни за тях места по маршрута, уточняват инициаторите от Народната библиотека.

Времето от 1880 до 1886 г. Вазов прекарва в Пловдив. Това е  един от най-активните и силни негови периоди – депутат е в Областното народно събрание на Източна Румелия, председател е на Пловдивското научно книжовно дружество, издава списание „Наука“, заедно с Константин Величков редактират вестник „Народний глас“, издават първото чисто литературно списание „Зора“ и книгата „Българска христоматия“, чрез която запознават читателите със сто наши и чужди автори… В Пловдив Вазов пише „Епопея на забравените“, „Немили-недраги“, „Чичовци“, стихотворенията „Българският език“, „Новото гробище на Сливница“, разказът „Иде ли?“ и др.