6-годишните подготваци от ДГ „Светла” възкресиха историята ни в концерт-спекатакъл „Българийо, родино мила”

„Наричаха ме Ахинора и Мария-Десислава, Куна Болярска и Райна войвода. Аз безименната, която обичаше Дякона. Аз съм Галя, Милена, Таня, с които бяхте вчера и ще срещнете утре. Аз имам много имена…  Много имена и само едно – най-свидно над всички: България”.

С това вълнуващо начало 6-годишните момчета и момичета от детска градина „Светла” дадоха старт на концерт-спектакъла „Българийо, родино мила”, посветен на 140-годишнината от Освобождението. Децата от двете подготвителни групи възкресиха най-важните моменти от историята с рими, песни и танци в залата на кметството на район „Западен”. Кандидат-първокласниците припомниха за Орфей и тракийските конници, върнаха публиката в 681-во лето, не пропуснаха и победата на Крум над византийците.

Кандидат-първокласниците разказаха и за делото на Константин-Кирил Философ,  изпреварил другите европейски просветители, за цар Борис, за Асеневци и Калоян, за Ивйло и Самуил.

“Човек дори добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа тези писмена, да си спомни за оногова, който ги е направил. А името на владетеля е Омуртаг – ювиги хан. Дано бог да му даде да живее сто години”, цитираха знаменития надпис, оставен от Омуртаг децата от „Светла”.

Хлапетата цитираха и завета на Патриарх Евтимий: „Живейте в съгласие, без злоба, пазете бащиний завет, за вас ще се моля до гроба, ще моля и в другия свят!”

Бурни аплодисмени предизвикаха пламенните думи на децата за големите български възрожденци и революциионери, посветили живота си за свободата на България. И тъй като няма как празник за Освобождението да мине без песента „Радецки”, момчетата и момичетата запяха на финала „Тих бял Дунав”, развявайки родния трибагреник с призив:

„Ние всички сме наследници на тези герои, смели борци за свобода. Затова трябва да бъдем горди, че сме българи и да помним гласовете на историята!”