Семейството на Светлозар Нецов-Заро дари осветителната и озвучителната техника на музиканта на СУ „Св.св. Кирил и Методий“

Училищната зала по хореография в СУ “Св. св. Кирил и Методий” от днес вече носи името на легендарния пловдивски басист Светлозар Нецов – Заро. Една от рок емблемите на Пловдив и създател на група Four Hills, ни напусна през декември миналата година. Семейството му решава да дари осветителната и озвучителна техника на музиканта на училище, в което се изучават изкуства. Така залата по хореография в СУ “Св. св. Кирил и Методий” вече е снабдена с професионални тонколони, микрофони, мишпулт, бас каса, монтирани са и прожектори, предоставени от наследниците.

Освен тях на днешното откриване на преименуваната зала присъства друга легенда на пловдивската бохема – Ванко Филибето, свирил заедно със Заро. Той припомни думите на покойния си приятел, че Пловдив е град с енергия, каквато никъде няма, затова „тук се свири по друг начин“. Благодарение на Стефан Костов-Тето, Заро се качва на голямата сцена и свири редом до емблематични за времето музиканти като Личо Стоунса, Господин Господинов-Чоко, Иван Енев-Ванкиша, Чавдар Георгиев-Чарли. В края на 70-те години, по предложение на Маргарита Хранова, Заро започва работа с нейната група „Формула”, с която участва на „Златният Орфей“. Впоследствие получава покана от импресарио от Финландия и свири зад граница. След дълги години в Норвегия се завръща в България, открива клуб в Пловдив и до последния си дъх живее с музиката.

Директорът на училището Таня Николова благодари на семейството за дарението и изрази надежда, че духът и талантът на Заро ще бъдат вдъхновение за младите хора, избрали пътя на изкуството. На емоционалния празник присъства и началникът на Регионалното управление на образованието Антоанета Пакова.