Дългогодишният директор на МГ „Акад. Кирил Попов“ си отиде на 78 години

Напусна ни забележителният преподавател, политик и общественик, когото пловдивчани наричаха будител – доц. Кирчо Атанасов. За загубата написа във фейсбук профила си градският лидер на БСП и народен представител Иван Петков.

За мнозина Кирчо Атанасов остава директор емблема на Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“, в която минава основната част от професионалния му път. Преди година, когато училището отбеляза своя 50-годишен юбилей, той бе удостоен с почетен плакет за принос и пожела: „Продължавайте да пишете историята на Математическата гимназия“. В словото си от сцената на Античния театър той припомни, че в МГ е бил проведен първият компютърен урок в България през 1983 г., първата за страната видеотерминална връзка между София и Пловдив за нуждите на учебния процес, открит е най-големият Информационно-изчислителен център с първия компютърен клас у нас. Пловдивската МГ първа внедрява учебния профил „Компютърна графика и дизайн“, домакинства 21-та световна олимпиада по информатика и две балкански олимпиади по математика и информатика“.

Доц. Атанасов е начело на МГ от 1975 г. до 2010 г. От 2005 г. до 2009 г. е зам.-министър на образованието, а през 2013-2014 г. е народен представител. Той е почетен гражданин на Пловдив, а през 2006 г. бе удостоен с орден „Стара планина“ – I степен. Членувал е в ръководството на Съюза на математиците в България, основател и член на УС на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

Кирчо Атанасов е председател на Националния организационен комитет (2005 – 2009) за провеждане на Световната олимпиада по информатика през 2009 г. в Пловдив. Инициира и ръководи (2005 до 2009 г.) Националната конференция за учители с добри практики „Училището, желана територия на ученика“. Автор е на идеята за нов тип училище „Втори шанс“ за отпадналите от образователната система деца с цел борба с неграмотността.

По негова инициатива започна и се реализира проектът “Народните будители и аз”, зад който застанаха Ротари и Зонта клуб, видни историци и общественици, подкрепиха го общински и държавни институции.

Погребението ще бъде в сряда – 9 август, от 11 часа в траурен парк “Южен” – Драганови гробища.

Екипът на „Уча в Пловдив“ изказва искрени съболезнования на близките за тежката загуба!