Деца от „Малкият принц” и „Буратино” танцуваха за официалното откриване

Image_5101586_128

Континентален тайпан – най-отровната змия на планетата, видяха днес първите посетители на обновения Природонаучен музей в Пловдив, който, макар и частично, вече работи. Официалното откриване предизвика истинско стълпотворение, които веднага се втурнаха да разглеждат новите видове в гостуващия от Хасково терариум и сладководния аквариум. Влечугото, чието ухапване предизвиква светкавична смърт, все още е бебе. Срещу континенталния тайпан, който живее в Австралия, обаче има серум, но трябва да се действа светкавично след ухапване. В терариума има още два вида крайбрежни тайпани. Тяхната отрова е не по-малко смъртоносна. До тях е разположена черната мамба. Редки видове отровни гущери и няколко вида гърмящи змии също идват за първи път в Пловдив. От Тракийското херпетологично дружество са готови да провеждат открити уроци по биология до 20 декември, докогато терариумът ще е под тепетата.

Билетите за експозиците са 4 лева за възрастни, 2 – за студенти и ученици и 1 за деца. А за планетариума входът е съответно 10, 7 и 3 лева. За групови посещения билетите са по 6 и 7 лева.

Малчугани от “Малкия принц” и “Буратино” танцуваха, облечени в оригинални костюми,  за откриване на реконструираната сграда. С атрактивни маски се появиха на импровизираната сцена елитните национални състезатели по спортни танци Петер Спасов и Екатерина Маркелова, които зашеметиха присъстващите с пластика и красота на движенията.

Image_5101563_128

Ремонтът продължи две и в глътна 2 милиона лева. Безспорно една от най-големите атракции е 3D планетариумът. Сладководният аквариум разполага с 216 вида, а морският – с двадесетина. Голямата атракция е 10-годишният нилски крокодил, излюпен в Египет. Гордост за музея са и звездните костенурки –едни от най-красивите видове. Посетителите могат да видят също сепии, октоподи.

„Всички животни при нас са размножени в домашни условия, по никакъв начин не са ощетявани диви популации, тъй като това противоречи на нашата политика. Тенденция е терариумните животни да са само животни, размножени в плен, за да не се стимулира уловът на диви видове”, уточнява директорът Огнян Тодоров.

Предстои да бъде открита зала с препарирани животни, гвоздеят от които е мъжки лъв, конфискуван на границата, но за целта експозицията трябва да получи одобрение от Министерството на културата и БАН. Това ще стане следващата година, когато се очаква да бъде открита и залата с живи пеперуди.