С включването на астаксантин в менюто на астронавтите здравето им ще се подобри, обясняват Димитър и Гергана, които спечелиха и специални награди

Презентирането на най-силния антиоксидант под формата на бонбони, кремове и мъфини, донесе на Езикова гимназия „Иван Вазов“ първо място в категория „Представяне на щанд“ на националния фестивал „Наука на сцената“, който се проведе през уикенда в Севлиево. Училището спечели за втори път първо място, след като през 2021 г. предизвика фурор с проекта за животоподдържаща система за полет до Марс – MELISSA. Тогава в редовното меню на астронавтите бяха добавени две експериментални растения – репички и спирулина,  а сега добавят астаксантин. Мотото на деветото издание на фестивала е „Устойчивост в STEM обучението“.

Фестивалът „Наука на сцената“ стартира през 2000 г. на различни места в Европа. Целта е да се повишава нивото на образование по научните дисциплини и повече млади хора да се ориентират към кариери в научните, инженерни и технологични дисциплини. Основна роля в този процес имат преподавателите, ръководени от девиза на международната програма: „От учители – за учители”.

Тази година пловдивските гимназисти се представиха с проекта ASTAXANTHINЕ, разработен отново под ръководството на преподавателя по биология Христина Костадинова.

„Астаксантинът е каротиноид, принадлежащ към същия клас вещества, към които приравняваме бета-каротина, лутеина, ликопена. Разпространен е в природата и се добива от отглеждане на микроводорасли, ферми за скариди и крил, а също и чрез някои видове мая. По същество представлява розово-червен пигмент, придаващ естествения цвят на редица ракообразни и риби (крил, рак, омар, скариди, сьомга, пъстърва)“, пояснява Костадинова.

Оказва се, че астаксантинът е най-мощният антиоксидант в природата – от четири до шест пъти по-силен от бета-каротина, с над 500 пъти по-висока активност от витамин Е и с над 6 000 пъти по-висока антиоксидантна активност от витамин С. Влияе благоприятно на очите, на сърцето, когнитивното здраве, кожата, увеличава и мускулната издръжливост. Поради своите антиоксидантни свойства астаксантинът може да помогне и за лечението на различни видове рак. Открити са краткосрочни и дългосрочни ползи от приема му за лечението на рак на гърдата, включително намален растеж на раковите клетки.

„След като се запознахме с неговите свойства, решихме че включването на астаксантин ще подобри здравето на астронавтите“, казват Димитър Даскалов от 11 д клас и Гергана Стоицева от 10 д клас. И решават да го добавят като съставка в храната. Под наставничеството на Костадинова и на специалистите от „Биовет“ – Пещера произвели бонбони, мъфини и кремове, които презентирали на фестивала.

Журито и публиката били изключително впечатлени, така че присъдили на Димитър приза за най-убедителен презентатор, а Гергана спечелила отличието „Кулинарни умения на бъдещето“.

Най-вероятно проектът на пловдивския екип ще бъде представен догодина в Турку, Финландия.