Миналогодишната победителка Мартина Гарабедян от ЕГ "Пловдив" успя да пребори конкуренти от Ценгтрална и Източна Европа.

Фондация “Кроношпан” ще събира кандидатури за Бабсън Колидж до 29 септември. Миналогодишната победителка е Мартина Гарабедян от ЕГ „Пловдив”

Миналогодишната победителка Мартина Гарабедян от ЕГ “Пловдив” успя да пребори конкуренти от Централна и Източна Европа.

Българските зрелостници, които завършват гимназия през 2019 година, отново могат да кандидатстват за стипендия за 4-годишно обучение за бакалавърска степен в най-добрия университет за предприемачи – Бабсън Колидж в Бостън. Това е възможно благодарение на традиционната програма на фондация “Кроношпан” за ученици от Централна и Източна Европа. Пълната стипендия покрива разходите за четирите години на обучение – такси, настаняване, учебници, здравна застраховка и пътувания до САЩ.

Конкурсът преминава през няколко фази. Като първа стъпка кандатите трябва да се регистрират и да подадат документи до 29 септември 2018 година на сайта на фондацията – https://kronospanfoundation.org/kronospan-scholarship/. След преглед на документите избраните участват в специален уъркшоп с представители на Бабсън Колидж. До декември 2018 година финалистите трябва да положат и изпитите TOEFL и SAT, като разходите за тях се поемат отново от Фондация “Кроношпан”. Следват допълнителни интервюта с представители на университета, а победителят в конкурса ще бъде обявен през март 2019 година.

През всички тези фази премина и миналогодишната победителка – Мартина Гарабедян от Езикова гимназия „Пловдив”, за която “Уча в Пловдив” разказа. Тя преодоля успешно конкуренцията на стотици свои връстници от Централна и Източна Европа и преди дни започна образованието си в Бабсън Колидж.

“Това е изключителна възможност и съм много благодарна за нея. Надявам се и много други млади българи да се борят за нея. Всичко тук ме впечатлява – от професорите, през модела на обучение, до студентите, които срещам. Това е един от най-интернационалните колежи в САЩ и имам шанса да уча и много за други култури”, споделя Мартина.

„Успехът на Мартина направи много българи горди. Надяваме се да послужи и като мотивация и вдъхновение за други знаещи, талантливи и упорити българските деца, които да кандидатстват тази година“, коментира Николай Банков – изпълнителен директор на „Кроношпан България“.

Надпреварата за стипендията се провежда за седма година. Освен Мартина, конкурсът са печелили ученици от Унгария, Полша, Румъния, Украйна и Беларус. Всички те получават образование в Бабсън Колидж, който оглавява над двайсет години класациите на  образователните центрове за подготовка на предприемачи в САЩ и света*.