Училището в Столипиново ще е домакин на открит урок по Panna за ученици

Children playing panna football

СОУ „Найден Геров” ще приеме един от най-добрите европейски отбори по уличен фрийстайл футбол на 29 май.  Copenhagen Panna House ще посети Пловдив като част от европейското си турне и кампанията NowWeMOVE. Откритият урок с учениците от Столипиново ще се проведе в петък от 16, а два часа по-късно са предвидени демонстрации на площад „Стефан Стамболов”. Училището, където сто процента от децата са от ромски произход, е избрано за партньор, тъй като футболният му отбор е участвал на световно по футбол за хора в неравностойно положение.

Турнето ще обиколи осем европейски държави с цел да промотира физическата активност за всички. Отборът се състои от четирима души на възраст от 21 до 35 години. Водещ играч и един от основателите на Copenhagen Panna House е Сюел Османи – ром от Македония, с прякор „The Gipsy“.

Panna е модерна, бързо развиваща се игра, която не изисква финансови инвестиции и е подходяща за деца от малцинствените групи.

На 30 май е откритият урок в парк „Лаута”, като част от инициативата „Активна събота“. Panna е улична игра, популярна в цял свят, която може да бъде практикувана от всеки и навсякъде, стига да има топка. Panna е специфична техника във футбола, чрез която играч прекарва топката между краката на своя противник. Целта е да се постигне победа чрез вкарване на най-много голове или преминаване на топката между краката на другия играч. Panna е уличен спорт, който провокира интерес и набира все повече популярност сред младите хора.

Panna football tricks

 

Последното си издание Евробарометър от 2014 показва, че 78% от гражданите на България никога не извършват физически упражнения, само 2% тренират редовно, 9% се движат 3 пъти месечно или по-рядко, и 9% се движат или спортуват относително редовно.