Новата допълнителната тема на кампанията е “Активни пространства” и как дворът може да подтиква децата към повече физическа активност

Над 400 участници се очаква да се включат в седмото издание на Европейския ден на спорта в училище на 24 септември. По традиция той се провежда всеки последен петък на септември и се координира от сдружение “БГ Бъди активен”.  Училищата предлагат на своите ученици различни състезания, демонстрации, групови тренировки и забавни игри, посветени на здравословния живот и опазването на околната среда.

Всяко учебно заведение само ще избира и организира конкретните занимания за децата, спортовете, които ще бъдат представени, а тези с най-разнообразна програма за празника ще могат да кандидатстват за наградата “Най-активно училище на 2021”. През тази година новата допълнителната тема на кампанията е “Активни пространства” и как дворът на училището може да подтиква децата към повече физическа активност. Училищата ще бъдат поканени да преосмислят училищната база като инструмент за мотивация на децата да се движат повече чрез различни асфалтни игри, артистични и креативни намеси и доза изобретателност.  Предвиден е и допълнителен конкурс “Училищен двор – красив, зелен и активен”, като наградата за победителят е 1000 лева, с която може да осъществят още подобрения. Другата допълнителна тема през тази година ще бъде опазването на околната среда. Координаторите на проекта са разработили идеи за различни физически игри, посветени на намаляването и рециклирането на отпадъци.