Гимнастички от Спортното танцуват върху буквите, щангисти и боксьори придвижват платформите на сцената. Момичета и момчета от гимназията за сценични и екранни изкуства гримират всички 1500 участници в спектакъла „Ние сме всички цветове“

Над 200 ученици от пловдивските училища се включват като доброволци в откриващото събитие на „Пловдив – Европейска столица на културата“. От началото на седмицата текат усилени репетиции, разпределят се задачи на всички 1500 участници, които ще бъдат ситуирани на различни места на откритата сцена.

В дните от 11 до 13 януари, когато е откриващият уикенд, са планирани серия от събития в различни пространства, открити и закрити сцени в града, които ще имат своята кулминация в съботната вечер на 12 януари. Спектакълът „Ние сме всички цветове“ съчетава музика, светлина и танц и ще се състои на открита сцена на бул. „Цар Борис Трети Обединител“. Вече е напълно готова 30-метровата кула, която ще се превърне в мултифункционална сцена. Предстои да се инсталират 350 прожектора.

100 са учениците от Спортното училище, които са пряко ангажирани за откриването. 60 момчета от клубовете по бокс, борба, вдигане на тежести, джудо и гребане ще бъдат натоварени да придвижват платформите с буквите ЗАЕДНО. Върху самите букви пък ще танцуват грациите, които тренират художествена гимнастика. Момичетата са в 5 и 6 клас и усилено репетират композициите, които ще изпълняват.

Днес се проведоха и проби за костюмите. Участниците ще бъдат облечени в специални екипи, съобразени с ниските температури.

Тежката задача да гримират всички 1000 доброволци за участие в събитието ще имат учениците от Националната гимназия по сценични и екранни изкуства. Те ще заемат позиция във Военния клуб и под вещото ръководство на преподавателя си Денка Иванова ще се погрижат за сценичния грим на всички.

Гимназията се включва в откриващия спектакъл и с 22 млади таланти от специалностите “Актьорство за драматичен театър” и “Актьорство за куклен театър”. Те разучават реплики на различни езици и диалекти. Децата ще бъдат разположени на кулата и ще се изявяват оттам.

Като доброволци се включват също ученици от ЕГ “Пловдив”, ЕГ “Иван Вазов”, Математическата и Хуманитарната гимназия, СУ “Софроний Врачански”, Частно училище “Дружба”. Сред най-малките доброволки е първокласничката Амелия от СУ “Любен Каравелов”. 6-годишното момиченце участва заедно със сестра си Магдалена, която учи в същото училище. Маги ще има задача да прави снимки на тридневните събития за откриването. Двете сестри са насърчавани от своите родители, които също се включват като доброволци. Всички са членове на комитет “Родолюбие”, така че редовно присъстват и на възстановки на исторически събития. Музикантите и танцьорите от ансамбъл “Тракийска младост” на СУ “Любен Каравелов” ще имат участие и на концерта в Балабановата къща на 12 януари. Децата от фолклорните паралелки ще изпълнят и “Хубава си, моя горо” за клип, който заснема фондация “Пловдив 2019”. На 18 януари от 18 часа училището ще изнесе и голям концерт в Дома на културата, посветен на домакинството на града като евростолица. Входът е свободен.