Над 14 000 ученици в 150 училища от цялата страна се обучават в професионални паралелки в направление „Изкуства“ и профилирани паралелки с профил „Музика“ и „Изобразително изкуство“. С тях работят 701 учители по музика, хореография – български и модерни танци, корепетиция и изобразително изкуство. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на откриването на форум „Образование-изкуства: перспективи за развитие“. По думите му още десетки хиляди деца се включват в занимания по интереси, в групи, сформирани по европейски проекти, както и по национални програми като „Заедно в изкуствата и в спорта“.

„Все повече се отчита ролята на заниманията с изкуства за приобщаване на децата към училищната среда, подчерта министърът. Той обърна внимание и на различни подходи за интегрирано обучение, при които чрез изкуството децата се обучават в общообразователни предмети. Сред тези примери е преподаването на математика чрез танц и др.

„Особено важни са изкуствата в училище за приобщаването на децата със специални образователни потребности, които имат своите таланти, умения и те трябва да бъдат подкрепени и развивани“, каза още проф. Цоков.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.