Приветствие поднесе Радослава Ангелова, приета с най-висок бал в специалност „Дентална медицина”

Първокурсниците, приети с най-висок бал във всеки един факултет на Медицинския университет,  получиха награди от ректора проф. д-р Мариана Мурджева. Това се случи по време на официалното откриване на новата учебна година. Церемонията продължи със символично предаване на статуетката „Щафета на познанието“.

„Вашето обучение ще бъде белязано от няколко предизвикателства в обществения и социалния живот в страната и света. Това неминуемо ще даде отражение и върху академичната дейност. Надявам се да посрещате с мъдрост и аналитичност несгодите и предизвикателствата, наред с дързостта, любознанието и амбицията за изучаване на учебните дисциплини, и да участвате смело в решаване на проблемите”, обърна се  проф. Мурджева към първокурсниците.

На церемонията присъстваха Мария Гайдарова – зам.-министър на образованието и науката,  областният управител Ангел Стоев, председателят на Общинския съвет инж. Александър Държиков, представители на съсловните здравни организации, ръководствата на висши училища и университетски болници.

Приетите по държавна поръчка са 721, а в платена форма на обучение – 19. Предстои прием на 520 чуждестранни студенти, от които 380 ще изучават медицина, 120 – дентална медицина, и 20 – фармация.

Отговор на приветствието на ректора от името на първокурсниците поднесе Радослава Ангелова, студентка в първи курс, приета с най-висок бал в специалност „Дентална медицина”: „Битката за приемането ни в този университет беше първата от многото такива в бъдещото ни развитие. И сега не съжаляваме за избора си. Избор, който отсега нататък ще бележи целия ни живот! Съзнаваме новите отговорности, които ни очакват. Знаем, че сме изправени пред нови предизвикателства и сме готови да ги посрещнем достойно. В тази нелека задача ще разчитаме на подкрепата на своите преподаватели и по-опитните си колеги”.

За първокурсниците бяха организирани  срещи по факултети с деканските ръководства, както и Ден на ориентацията, след което бе спазена ще една традиция – всеки нов випуск във всеки факултет на МУ да засажда дърво като символ на вечния кръговрат.