Академия КИТ отличи участниците в международната онлайн олимпиада, както и децата с постижения в системата за устно смятане, основана преди 2000 години

Деца от пловдивска област се оказаха сред най-добрите в сферата на менталната аритметика. На специално организирана церемония, Академия за развитие на интелекта КИТ връчи наградите на победителите в Международната олимпиада по образователната методика, основана преди 2000 години, която набира популярност и у нас. Менталната аритметика е уникален начин за устно пресмятане на задачи за много кратко време без използване на калкулатор – събиране, изваждане, умножение, деление, корен квадратен от число, процент и прости дроби. С помощта на този метод децата тренират концентрация, фотографска памет, логика, въображение, аналитично мислене и мускулна памет.

„Олимпиадата даде възможност на всяко дете да получи признание за своя талант в областта на менталната аритметика и да придобие нов опит. В България тази година тя се организира за първи път и съм щастлива, че първите три места са на наши деца – Симеон, Теодора и Георги”, не крие радостта си управителят на Академията Кристина Върбанова. Тя е компютърен инженер по образование, след което е завършила и „Стопанско управление”, но решава да популяризира древната японска методика. Деца от различни пловдивски училища развиват уменията си в школата.

„Учим ги, че универсалният език на Земята е математиката, а на Вселената – геометрията. Всичко може да бъде изразено чрез математиката. Успехът на човек зависи от хармоничното развитие на дясното и лявото полукълбо на мозъка. При 95% от хората е развито по-добре лявото – точно към неговото развитие е насочена съвременната образователна система. И само 5% използват и двете полукълба на мозъка едновременно. Менталната аритметика помага да се включат двете полукълба на мозъка ”, казва Кристина.

Менталната аритметика е програма за развитие на умствените способности и творческия потенциал с помощта на аритметични изчисления със сметало (соробан) и е подходяща за деца от 6 до 16 години. По нея днес работят в 52 страни по света.