На съветника по образователните въпроси в Испанското посолство се падна „здраве”, сурвакарите от Караджово наричаха, че само здравият е истински богат

„Мъдри решения” изтегли социалният министър Борис Петков от баницата с късмети на децата от ОУ „Васил Левски” в Караджово. За поредна година момчетата и момичетата от СИП-а по фолклор на етносите пътуваха до столицата, за да сурвакат по повод Банго Васил. Инициативата се провежда за девети път по инициатива на Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”. „Мъдростта на един ум не се измерва по струпаните от него знания, а по способността му да открива нови истини”, гласеше пълният текст на късметлийското парче, което се падна на министър Петков. Облечени в автентични носии, учениците от Караджово танцуваха и сурвакаха за здраве и благополучие по повод а ромската Нова година, която се отбелязва на 13, 14 и 15 януари.

Легендата за Свети Васил – защитник на ромите,  децата от Караджово представиха в Испанското посолство.  Там те бяха посрещнати от Сесар Аха Маариньо – съветник по образователните въпроси в дипломатическата мисия. Късметът, който той изтегли от новогодишната баница, бе “здраве” с пожелание, че само здравият човек е истински богат.

На ромчетата от ОУ „Граф Игнатиев” се падна да посетят посолството на Дания. Танца „Холи” представиха в Индийското посолство децата от ОУ „Христо Ботев” в Стамболийски, облечени в разноцветни рокли. Връстниците им от ОУ „Отец Паисий” в село Искра правиха наричания при белгийския посланик. А в Държавната агенция за закрила на детето гостува група от ОУ „Кирил и Методий” в Чешнигирово.

От 2009 година Център „Амалипе“ организира национални чествания на Василица като Ден на ромската култура.