Ръководството на университета отправя призив към студентите за диалог по повод напрежението относно въвеждането на мерките, свързани с коронавируса

Предстои ни труден семестър. Заедно можем да преодоляваме предизвикателствата – не с гняв и ненавист, а с разбиране и диалог, основани на научна информация.

Това се казва в отворено писмо на ръководството на Медицинския университет до студентите. Повод за него са полярните мнения по повод заповедта от 20.08.2021 г. за организацията на учебния процес през следващата учебна година. Тя предизвика напрежение сред част от студентската общност и бурни коментари в социални мрежи и медии.

„Подобна организация на учебната дейност в ситуация на COVID-19 пандемия се прави и в други университети в света – в САЩ стотици висши училища изискват студентите да са ваксинирани при началото на учебните занятия през есента. Това са университетите в Колумбия, Харвард, Принстън, Станфорд, Илиноис, УКЛА, Иейл и много други.  В Европа задължително ваксиниране се въведе за работещите в здравния сектор и обучаващите се в Англия, Франция, Германия. В Италия, Гърция и Франция парламентът одобри задължителната ваксинация в здравния сектор. Медицинските университети в тези страни предвиждат задължителна имунизация или антигенен тест за присъстващите студенти“, се казва в отвореното писмо.

Ректорското ръководство благодари за подкрепата на Асоциацията на студентите медици и колегите, които „са наясно, че вирусът SARS-CoV-2, болестта COVID-19 и настоящата епидемична обстановка представляват сериозна реалност; съзнават, че медицинското образование е специфично, изисква контакт с болни хора и техни роднини, множество комуникации, но и стриктно спазване на противоепидемични мерки и правила, не се поддадоха на провокации за бунт, заплахи за съд, публични протести, внушения за дискриминация и натиск за ваксинация, защото заповедта дава право на избор“.

На последния ректорски съвет бе решено достъпът на студенти до клиничните учебни бази да се съобразява стриктно с изискванията на ръководствата на лечебните заведения и необходимостта от преструктуриране на болничните звена. Студентите при влизане в практически занятия в учебните клинични бази следва да представят валиден документ за ваксиниране или за преболедуване/антителен тест в началото на семестъра, антигенен или PCR тест. За тези, които при обективно доказани обстоятелства не могат да се обучават присъствено, ще бъде осигурено адекватно присъствено обучение в Симулационния център или онлайн обучение, уверяват от ръководството на университета. При болест, заразоносителство, карантина ще бъдат компенсирани с възможност за практическа работа с хоспитализирани пациенти след настъпване на промени, които ще позволят влизането им в присъствена среда. Желаещите да работят в  COVID-19 структури могат да компенсират част от практическите си занятия по вътрешни болести.

„Призоваваме студентите да се съобразяват с правилата и да спазват противоепидемичните мерки. Подкрепяме правото им на личен избор, но следва да проявяват гражданска и медицинска отговорност, да уважават правото на здраве на пациентите, медицинския персонал и колегите си“, завършва отвореното писмо.