Популярни лица ще запознават учениците с проблемите на интелектуалната собственост в свободно избираеми часове

Музиканти, кинаджии, писатели и експерти по авторско право ще влязат в клас, за да преподадат на гимназистите теорията, свързана с интелектуалната собственост. Това предвижда новата кампания на сдружението за колективно управление на сродни права в музиката „Профон”, която се очаква да стартира още от следващата година. Дружеството, което защитава и управлява правата на музикалните продуценти и артисти-изпълнители, цели да обхване учениците от 10, 11 и 12 клас.

Заниманията ще са свободно избираем предмет в програмата на гимназисти от горния курс. Преподаватели ще са известни родни артисти. Според изпълнителния директор на „Профон” София Щерева именно те са най-активните потребители на музика, а светът им е свързан с видео- и стрийминг платформите. Същевременно тийнейджърите създавали и своя музика, сформирайки училищни групи. Затова било нужно да са наясно и с двете страни – с правата си като автори, изпълнители и продуценти, и със задълженията си като ползватели на музика от интернет. Музикалните експерти ще обясняват, че таксите за права са заплащане за вложен труд и в същото време имат съществено значение за създаването на нов продукт.

Известни изпълнители от различни жанрове пък ще дават полезна информация и ще разказват любопитни истории от своята кариера. Наред с теорията, учениците ще слушат записи.

Темата за влизането на интелектуалната собственост в учебната програма бе повдигната по време на конференция в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.