Популярни лица ще запознават учениците с проблемите на интелектуалната собственост в свободно избираеми часове

Музиканти, кинаджии, писатели и експерти по авторско право ще влязат в клас, за да преподадат на гимназистите теорията, свързана с интелектуалната собственост. Това предвижда новата кампания на сдружението за колективно управление на сродни права в музиката „Профон”, която се очаква да стартира още от следващата година. Дружеството, което защитава и управлява правата на музикалните продуценти и артисти-изпълнители, цели да обхване учениците от 10, 11 и 12 клас.

Заниманията ще са свободно избираем предмет в програмата на гимназисти от горния курс. Преподаватели ще са известни родни артисти. Според изпълнителния директор на „Профон” София Щерева именно те са най-активните потребители на музика, а светът им е свързан с видео- и стрийминг платформите. Същевременно тийнейджърите създавали и своя музика, сформирайки училищни групи. Затова било нужно да са наясно и с двете страни – с правата си като автори, изпълнители и продуценти, и със задълженията си като ползватели на музика от интернет. Музикалните експерти ще обясняват, че таксите за права са заплащане за вложен труд и в същото време имат съществено значение за създаването на нов продукт.

Известни изпълнители от различни жанрове пък ще дават полезна информация и ще разказват любопитни истории от своята кариера. Наред с теорията, учениците ще слушат записи.

Темата за влизането на интелектуалната собственост в учебната програма бе повдигната по време на конференция в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС.