„Пловдив – звезди от музика” дава начало на Есенния салон на изкуствата утре вечер

С тържествен концерт под мотото „Пловдив – звезди от музика“ ще отбележи 100-годишнината от рождението на патрона си Добрин Петков Националното училище за музикално и танцово изкуство. Участници в събитието, което ще се състои утре от 20 часа на Античния театър, са сборен симфоничен оркестър от настоящи и бивши възпитаници на училището. Така ще бъде дадено началото и на Есенния салон на изкуствата.

Като солисти на концерта ще се изявят Емма Тахмизян – пиано (САЩ) и Мони Симеонов – цигулка (САЩ). Емма е лауреат на най-престижните международни клавирни конкурси като „Роберт Шуман“, „Ван Клайбърн“, „П. И. Чайковски“, клавирен педагог в едни от най-авторитетните висши учебни заведения в САЩ. Мони е директор на катедра „Струнни инструменти” и професор по цигулка в Музикалната консерватория към Калифорнийския държавен университет в Лонг Бийч, САЩ. Завършил е Академията по изкуствата в Айдълуайлд, Калифорния, Университета „Йейл“ и Университета на Южна Калифорния, САЩ, където учи при световноизвестната цигуларка Мидори, а впоследствие свири и преподава с нея в редица благотворителни международни програми.

Диригенти на концерта ще са Найден Тодоров – главен диригент на Софийската филхармония, възпитаник на Пловдивското музикално училище и Константин Добройков – главен диригент на камерен ансамбъл „Софийски солисти“, на симфоничния оркестър на НУМТИ „Добрин Петков“ и също негов възпитаник. На мултимедиен екран над сцената ще бъдат показани документални кадри за живота и творческата дейност на Добрин Петков и историята на училището.

В програмата са включени творби на Верди, Панчо Владигеров, Бизе, Морис Равел, Бетовен.

Входът е свободен.