Ученици и студенти ще свирят на събитието по повод 10 години от смъртта на проф. Владимир Аврамов

2401

Концерт в памет на основателя на филиала на Българската държавна консерватория в Пловдив, който днес вече е Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, ще се състои на 12 април от 18 часа в АМТИИ. Събитието е по повод 10 години от смъртта на проф. Владимир Аврамов – виден музикант, концертиращ артист, педагог и обществен деятел.

В концерта ще се включан преподаватели в АМТИИ, НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и НУМТИ „Добрин Петков“, а също и диригентът Божидар Аврамов – син на проф. Владимир Аврамов. В програмата ще вземат участие цигуларите проф. Ангел Станков, проф. Йосиф Радионов, проф. Недялчо Тодоров и проф. Александър Спиров и изпълнителите на пиано доц. Татяна Гигова, Зорница Радионова, Елена Велчева и Димитър Наков. Публиката ще чуе произведения на Моцарт, Телеман, Асен Диамандиев, Иван Спасов, Николай Стойков.

Проф. Владимир Аврамов завършва Немската музикална академия в Прага. След завръщането си в България през 1933 г. развива мащабна дейност като солист и концерт-майстор на симфонични и камерни оркестри, участник е в многобройни рецитали и сонатни вечери. През 1935 г. сформира струнен квартет с участието на Марин Големинов. По-късно формацията се трансформира в Държавен радиоквартет „Аврамов“ и функционира до 1974 г.

Като педагог проф. Аврамов получава известност с плодотворното си сътрудничество с най-великите представители на цигулковото изкуство в света през втората половина на 20 век – Давид Ойстрах, Йехуди Менухин, Леонид Коган.

За приноса му в музикалния живот на Пловдив е награждаван два пъти с Почетен знак на града. За заслуги за основаването и развитието на АМТИИ през 1994 г. е удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Академията.

Сред безценните вещи, които пази Академията, е роялът на проф. Аврамов – “Щайнвек”, огромна колекция от грамофонни плочи, ноти, ценни книги, снимки и подаръци, които бившият ректор е получавал по повод участието си в журита на конкурси, концерти, посещения. Сред тях са снимки с кралицата на Белгия по време на конкурса “Елизабет”, с кралицата на Великобритания, с именити и световно признати изпълнители.