Шестокласници от ОУ „Васил Петлешков” с мисия – откриват фалшиви детайли пред връстници от ОУ „Христо Ботев” в Раковски по време на мултидисциплинарен урок

Как музикалната диктовка улеснява овладяванато на граматиката. Това видяха ученици и учители от ОУ „Христо Ботев“ в Раковски, които гостуваха на пловдивското ОУ „Васил Петлешков“, където наблюдаваха мултидисциплинарни уроци в рамките на националната програма „Иновации в действие”. Български език и изкуства съчета урокът, в който третокласниците писаха диктовка, докато слушаха песничка за опазването на природата.

Музикалната диктовка е метод, който дава възможност на малчуганите да се забавляват, докато учат. В екипи децата определяха частите на речта, съдържащи се в припева на екопесента. „Природата пазете!“ са съществително име и глагол, но и послание към хората да пазят планетата си“, каза Вероника от 3 „в“ клас. А Любчо допълни, че посланието трябва да се превърне в заповед, ако искаме да живеем в един по-чист свят. Водени от темата за опазването на природата, третокласниците се разделиха на екипи и получиха задачи да направят почетен знак „Пазител на природата“, илюстрация към екопесничката и музикални бутилки от непотребни материали.

В часа по математика шестокласниците се върнаха в III век пр.н.е., за да се запознаят с Архимед и неговите открития. Те бяха натоварени с мисията да помогнат на специалистите от „Индекс 6“, които имаха пробив в системата. Трябваше да се открият фалшивите детайли. Децата се отзоваха веднага, защото вече бяха посетили завода по програма за кариерно ориентиране и отлично познаваха спецификата на работата там. Екипите използваха знанията си по „Човекът и природата”, съчетаха ги със съвременните технологии и успяха бързо да открият фалшивите детайли. Изчисляваха бързо с помощта на екселски таблици, използваха свойствата на някои вещества, анализира резултатите и откриха, че в детайлите на „Индекс 6“ има пластмаса, сребро и желязо. Пластмасата веднага бе изпратена в жълтата кофа за рециклиране, а децата заявиха, че са отговорни за опазването на природата.

„Националната програма „Иновации в действие“ даде възможност да представим мултидисциплинарни уроци, които правят учебния процес по-забавен и близък до света на децата, а учителите обмениха опит и идеи за ползотворно сътрудничество”, каза директорът на ОУ „Васил Петлешков” Сийка Зрънчева.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.