Всички печатни издания на музея на половин цена в деня на националния празник, международна конференция събира учени по повод 142 години от Руско-турската война

Експозиция „Българско Възраждане” в Старинен Пловдив ще работи с вход своводен на 3 март. В деня на националния празник обектът ще приема посетители между 9:30 ч. и 17:00 ч. В експозицията са развити темите за борбата на българите за просвета, самостоятелна църква и национална независимост, както и за етническото многообразие и стопанското развитие на Пловдив от османската епоха.

Музейният магазин ще предлага всички печатни издания на половин цена, а намалението при някои ще бъде повече от 50%. Сред намалените издания са: „Ролята на Община Пловдив за развитието на града през периода 1886-1944 година”, която ще се предлага на цена от 4 лв., „История на Община Пловдив 1878-1989” – 6 лв., „Освобождението на Пловдив 16 януари 1878” – 1 лв., „Справочник на улиците и площадите в Пловдив” на цена от 3 лв. Официалният календар на Община Пловдив и Регионален исторически музей – Пловдив за 2020 година, който струва 9 лв. ще бъде продаван за 4 лв.

На 4 март от 10 часа в зала “Съединение” на Регионален исторически музей – Пловдив ще се проведе международна научна конференция под надслов „142 години от Руско-турската война и Освобождението на България”.

В 17.30 часа ще започне представянето на книгата на Никола Филипов – „Чий шпионин е княз Никита Лобанов-Ростовски“. На пловдивската премиера ще присъства не само авторът, а и самият герой на книгата.

Княз Никита Лобанов-Ростовски е наследник на най-старата руска княжеска фамилия, водеща началото си от основателя на Русия – княз Рюрик. И това са потвърдили вече две ДНК експертизи.

Книгата на Филипов е изпълнена с интересни случки и разкази от живота на младия княз и тяхното семейство в София – подозрения, дебнене, бягства, преследвания, затворнически килии. На 11 години е вкаран в затвора, вследствие на което името му става предмет на международен скандал. За освобождаването му от софийския затвор се намесват генерал де Гол и Организацията на обединените нации.

Освен, че родителите му са регистрирани преди 1944 година като английски и съветски шпиони, а след 1944 година като френски и американски, то самият Никита още на 13-годишна възраст е определен от българската Държавна сигурност като френски шпионин. Книгата е илюстрирана с копия от документи от архивите на ДС, от разпити и планове за вербовка, за санкции, за осъждане. Баща му е „изчезнал безследно“ като излязъл да купи хляб през 1948 година и едва в последните десетилетия княз Никита е открил къде и при какви обстоятелства е бил ликвидиран.