Тревненският клон на национално дружество „Традиция“ гостува а ОУ „Христо Смирненски“ в навечерието на Деня на будителите

Истински музей на открито спретнаха членовете на тревненския клон на Национално дружество “Традиция” по повод патронния празник на ОУ “Христо Смирненски” в село Строево. Идеята на преподавателя по история Ивелина Гачева била учениците и учителите да отбележат по нетрадиционен начин този ден, затова решила да покани представители на организацията, която провежда не само масови исторически възстановки, но и множество дейности за популяризиране, съхраняване и развитие на националните традиции, за издирване и съхранение на старинни предмети и оръжия от различни исторически периоди. Част от тях бяха показани на учениците, като момчетата не пропуснаха да стрелят с пушките и да пробват как им стои въстаническата униформа. Момичетата пък мелиха брашно с хромел и пекоха хлебчета, а на финала получиха и грамота.

„Национално дружество “Традиция” са приятели на училището от няколко години, гостували са и по други поводи, а ефектът върху децата е поразителен. Затова отново решихме, че тяхното посещение, което бе съпроводено и с прожекция, е най-добрият начин да отбележим едновременно патронния празник и 1 ноември“, поясни директорът Пламена Желязкова.