Hristo Velkov

Интелектуално плаване с пътешественика Христо Велков предприеха изпълниха унистуденти и преподаватели от Университета по хранителни технологии. Гостуването на мореплавателя бе организирано от Центъра по езиково обучение. Христо Велков започва сам мореплавателските си авантюри. Не е имал първи учител в изкуството да си по водата. Популярната Детска морска енциклопедия го провокирала да поеме към пътешествията. А основната цел – да види какво стои зад хоризонта.

“Всеки път ме е страх, но  има разлика между рационалното анализиране на опасността и инстинктивната вцепеняваща паника”, конкретизира мореплавателят, изпитал е неописуема паника, когато прави втория си парашутен скок.

Христо намира формулата на контакта с водата. Това е уединението с морето. Когато плава с екипаж, казва: „Аз пристигнах!”, а когато е сам – „Аз и лодката, океанът и вятърът, ставаме едно и също нещо. В средата на океана, сам през нощта се чувствам най-комфортно”. В това Христо Велков вижда дълбокото уединение. През 2011 е мореплавател на годината у нас. Печели приза „Кор Кароли” – по името на яхтата на знаковата фигура  кап. Георги Георгиев, родом от Кърджали. Към Родопите отвеждат и корените на Христо Велков. Бащиният му род е от Петково. Въпреки че е любител на силните усещания, мореплавателят призна една своя слабост – страха от планината. Въпреки че родопчани са хора, тясно свързани с нея.

Когато поема към пътешествие, той е обземан от усещането за радост, която носи самото мореплаване. Затова мисли за плаването, а не за дестинацията. Морето е доминатор, то е непревземаемо, при вятъра букът е устойчив, а върбата се огъва. Така и пътешественикът по вода е върбата”, завърши метафорично мореплавателят.IMG_0613