Министър Красимир Вълчев остро критикува ректорите за състоянието на висшето образование у нас на форум, организиран от КНСБ

Министърът на образованието Красимир Вълчев отправи остри критики срещу ректорите на държавните университети у нас заради състоянието на висшето образование по време на по време на форум, посветен на качеството и доходите в държавните висши училища. Той бе организиран от Националния синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ и една от обсъжданите теми бе за модела на заплащане във вузовете. Освен ограничаване на пълното академично самоуправление, министърът призова за обединяване на водещи университети с цел България да излезе на по-предни позиции в класацията на най-добрите образователни институции в света.

Красимир Вълчев заяви, че дори се предвижда финансиране за консолидиране на вузове, както и национални програми за политики в системата на висшето образование. На този етап не е ясно дали обединението означава пълно физическо и юридическо сливане или частична консолидация, при което има общи политики, преподаватели, маркетинг.

„България няма нито един одобрен университет за участие в инициативата „Европейски университети” – мрежи от учебни заведения, чрез които може да се получи диплома с комбиниране на следване в различни страни от ЕС. Европейските университетски мрежи ще дадат възможност за задържане на младите хора у нас, както и за получаване на общи дипломи”, каза министърът.

По думите му обаче промяната няма как да се случи при настоящия крайно затворен модел на академично управление, крайна либерализация на приема и избуяването на нерационално търсене на висше образование. Тези, които се включат в мрежите, ще бъдат стандарт за качество, а останалите рискуват да изостанат, смята Вълчев. Той изрази съжаление, че част от младите преподаватели се губят, защото самите учебни заведения използват модел за формиране на възнагражденията, ориентиран към по-възрастните. До 2,6 пъти е разликата между най-ниските и най-високите възнаграждения във висшите училища, посочи министърът, докато в системата на средното образование тази разлика е 1,5 пъти. В измененията и допълненията в Закона за висшето образование има текст за определяне на минимална заплата за преподавателска длъжност в университетите, като това се отнася за най-ниската преподавателска длъжност. В поправките се предвижда също младите учени да могат да участват в управлението на университетите. По този начин от рано ще им се дава възможност за кариерно и управленско развитие.

“Ние трябва да финансираме политики, а не общо поддържане. Повече средства предполагат обединения и привличане и на младите преподаватели”, заяви министърът в отговор на изказвания, че средствата от бюджета не са достатъчни. Той каза още, че приемът във висшите училища ще продължи да намалява, особено в социалните, стопанските и правните науки. Ще се облекчи кандидатстването от чужбина чрез специална платформа, за да не се налага желаещите да пътуват често до България.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.